Siirry sisältöön. | Siirry navigointiin

Omat työkalut

Navigation

Omat työkalutPääsivu uutiset Ryhmämuotoinen työ on hyväksi asiakkaille ja työntekijöille

Ryhmämuotoinen työ on hyväksi asiakkaille ja työntekijöille

Ryhmämuotoisen työn hyvät puolet saivat edelleen vahvistusta, kun Lapissa toteutettu kuntien ryhmämuotoisen asiakastyön kyselyn tulokset julkaistiin 20.4.2016. Kartoituksessa löytyi 140 toimivaa ryhmää, joista 62 % toteutettiin terveydenhuollon ja 48 % sosiaalitoimen palveluiden piirissä. Vastaajien mukaan ryhmämuotoinen työ sopii lähes kaikille asiakasryhmille, vain kaikkein eniten tukea tarvitsevat tai kriisivaiheessa olevat asiakkaat hyötyvät aluksi ehkä enemmän muunlaisesta tuesta, mutta sopivalla ryhmän muotoilulla sopi ryhmä kaikille. Hyvässä ryhmässä on vetävä ja innostava nimi, kaikkien hyväksymät säännöt ja tavoitteet, suunniteltua ohjelmaa ja keskustelunvapautta sopivassa suhteessa ja kaikille turvallinen ilmapiiri.

Vertaistuen saaminen ja sosiaalisten suhteiden muodostuminen on ryhmämuotoisen asiakastyön merkittävin voima verrattuna yksilötyöhön, mutta samalla varmistuu esimerkiksi tasavertainen tiedon saaminen palveluista ja eduista sekä toisten asiakkaiden tai potilaiden kokemusten kautta oppiminen.

Asiakkaiden saaman hyödyn lisäksi ryhmämuotoisesta asiakastyöstä hyötyy myös työyhteisö. Kun ryhmää vetää yhdessä toisen, eri yksikön tai järjestön toimijan kanssa, lisääntyy työntekijän oma osaaminen, paranee tiedonkulku sekä yhteistyökäytänteet laajemminkin. Ryhmämuotoiseen toimintaan tulee panostaa suunnittelun, tilojen, tarjoilujen ja esimerkiksi vierailijoiden ja retkienkin muodossa, mutta ryhmän tuen ansiosta yksilövastaanottojen tarve usein laskee ja työ tehostuu.

Työntekijöiden mielestä ryhmien vetäminen on usein parasta, mitä omassa työssä saa tehdä, mutta itsellä pitää olla intoa ryhmämuotoiseen toimintaan. Myös tukea ja arvostusta esimieheltä ja kollegoilta tarvitaan, samoin koulutusta ja selkeitä toimintakäytäntöjä, jotka helpottaisivat ryhmien suunnittelua ja toteuttamista.

Tutustu ryhmämuotoisen toiminnan kartoituksen tuloksiin »

Opiskele lisää yhteisötyöstä: www.luc/Sociopolis/Opetus/Yhteisolliset-tyomenetelmat

Lisätietoja kehittäjäsosiaalityöntekijä Nina Peronius, Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus, 040 574 2773, nina.peronius@poskelappi.fi

Tietoa virtu.fi:stä