Siirry sisältöön. | Siirry navigointiin

Omat työkalut

Navigation

Omat työkalutPääsivu uutiset Lapin digituki -hanke: Opetetaan digitaitoja läheisillemme

Lapin digituki -hanke: Opetetaan digitaitoja läheisillemme

Osa kansalaisista on varautunut kriisitilanteisiin erilaisin kotivarastoin. Moniko on tullut ajatelleeksi, ovatko omat digitaidot riittävät siihen, että suurinta osaa palveluista tulisi vahvojen suositusten saattelemana käyttää sähköisesti?

Osa kieltäytyy "digiasioista" ihan vain periaatteellisista syistä. Juuri nyt digitaidot helpottaisivat arkea ja olisivat turvallisempi vaihtoehto. Joukostamme löytyy myös niitä, jotka haluaisivat digitaalisten palveluiden pariin, mutta miettivät, kuka auttaisi alkuun.

Ruohonjuuritasolta ponnistavalle digiohjaamista antavat pääsääntöisesti erilaiset hankkeet, järjestöt ja kirjastot. Viranomaispalveluita tarjoavilla on lakisääteinen velvollisuus ohjata omien sähköisten asiointikanavien käytössä. Onko digiohjaamisen määrä Lapissa riittävä? Digitaitojen kuuluisi olla uusi kansalaistaito. Meillä ohjaamisen haasteena ovat vielä pitkät välimatkat.

Viihde-, kulttuuri- ja liikuntapalveluja tuotetaan koronakriisin aikana paljon sähköisessä muodossa. Digitaitoisimmat yrittäjät räätälöivät palveluitansa vauhdilla tavoittaakseen kotiinsa linnoittautuneet asiakkaat.

Korona-viruksen haastamassa ajassamme erilaiset digitaidot asettavat ihmiset eriarvoiseen asemaan. Pelkästään etätuen hakeminen ja käyttäminen vaativat digitaitoja, saati kulttuuripalveluihin osallistuminen sähköisesti. Moni jää poikkeustilassa ilman apua, eikä voi siksi käyttää lainkaan sähköisiä palveluja.

Nyt voisimmekin opettaa läheisellemme edes yhden digitaidon kotivaraksi. Digimaailmastahan saisi tilattua vaikka sen vessapaperirullan kotiovelle. Minkä digitaidon sinä voisit opettaa toiselle?


Lapin maakunnallisen digituen koordinaatiohankkeen työntekijät:
Tuomas Laajanen, Hanna Saramaa ja Kirsti Mustalahti

Lapin Kansa 21.4.2020

Lue lisää Lapin digituki -hankkeesta »

Tietoa virtu.fi:stä