Siirry sisältöön. | Siirry navigointiin

Omat työkalut

Navigation

Omat työkalutPääsivu Hankkeet TUKEVA Lappi Koulukuraattorien verkosto

Koulukuraattorien verkosto

Koulukuraattorit kokoontuivat ensimmäiset kerran hankkeen järjestämään kehittämispäivään 9.6.2011.
Vierailevana asiantuntijana oli YTT Pirkko Sipilä-Lähdekorpi, joka luennoi väitöskirjaansa pohjautuen kuraattorin työn kehityksestä vuosikymmenten aikana. Päivän aikana kuultiin myös alustavia tuloksia Lapin koulukuraattorien työstä. Löydät selvityksen Lisätietoa osiosta. Sodankylän koulukuraattori Jaana Hannula käsitteli puheenvuorossaan kuraattorin roolia lapsen näkyväksi tekemisessä niin vanhempien kuin opettajienkin suuntaan.

Seuraavassa verkostokokoontumisessa 18.11. teemana oli nuoruusikäisten mielenterveyden ongelmien tunnistaminen ja nuorten mielenterveyden tukeminen koulutyössä. Aiheeseen johdatti FT, perheterapeutti VET Pirjo Keskitalo. Hänen alustuksensa herätti vilkasti keskustelua. Hän rohkaisi koulukuraattoreita ja opettajia ottamaan huolensa puheeksi nuoren kanssa kysymällä suoraan, miten nuori itse huolen aiheen ja sen seuraukset elämässään näkee ja kokee. Voit tutustua Keskitalon dioihin tästä tai koulutusmateriaaliosiosta.
Iltapäivällä tutustuttiin koulukuraattorien työn mallinnuksiin Keminmaan ja Kemin sekä Rovaniemen osalta. Irmeli Vähäaho nosti kommenttipuheenvuorossaan esiin osallistamisen eri muodot. Kouluhyvinvointia voidaan rakentaa yhteistyössä kotien ja oppilaiden kanssa huomioiden myös oppilaiden erilaiset sosiaaliset verkostot. 
Kuraattorit jatkavat keskustelua ja mallien esittelyä omissa yhteisöissään ja malleja täydennetään vuoden 2012 alkupuolella. Seuraava kokoontuminen sovittiin kesäkuun ensimmäiselle viikolle.

Verkoston kehittämispäivässä 6.6.2012 koulukuraattorit kertoivat kuluneen vuoden aikana toteuttamistaan ryhmistä ja uusista toimintamalleista. Kehittäjäsosiaalityöntekijä Marja Leena Nurmela esitteli vanhempiensa eron kokeneiden nuorten vertaistukiryhmän toimintamallin. Tarkoitus on että jatkossa koulukuraattorit ohjaavat näitä ryhmiä Rovaniemellä. Kittilän koulukuraattori Tiina Huilaja ja Sodankylän koulukuraattori Jaana Hannula kertoivat Lapset puheeksi -keskustelun toteutuksesta koulussa. Iltapäivällä keskusteltiin yhteistyöstä psykiatrian palvelujen kanssa. Mukana olivat sosiaalityöntekijät Paula Tams ja Jonna Vaarala Lapin sairaanhoitopiirin nuorisopsykiatrialta.
"Huomatkaa minut" Vanhempiensa eron kokeneiden 12-15 -vuotiaiden nuorten vertaistukiryhmä, Marja Leena Nurmela

Lapset puheeksi -keskustelu Kittilässä, koulukuraattori Tiina Huilaja

Tietoa virtu.fi:stä