Siirry sisältöön. | Siirry navigointiin

Omat työkalut

Navigation

Omat työkalutPääsivu Hankkeet Kansa-koulu Pohjois-Pohjanmaan valmentajaverkoston kuulumisia

Pohjois-Pohjanmaan valmentajaverkoston kuulumisia

Skypetapaaminen 11.12.2017

Pohjois-Pohjanmaan kirjaamisvalmentajaverkostoon pääsi mukaan 16 osallistujaa 10 eri etäpisteestä. Kuulumiskierroksella kuultiin, että Kuusamossa vaiheen 2. kirjaamisvalmennukset käynnistyvät vuoden 2018 alussa. Kantasiirtymän projektiryhmä on arvioinut uudelleen Kantasiirtymän aikataulua ja se siirtynee vuoden 2018 lopusta vuoden 2019 puolelle. Oulussa vaiheen 2 valmennettavia eri asumispalveluissa ja kotihoidossa on noin 1500 työntekijää. Uudet valmentajat on otettu mukaan 1. vaiheen valmennuksiin ja muutoinkin valmennuksia koordinoidaan kokonaisuutena. Oulun Diakonissalaitoksella ollaan edelleen suunnitteluvaiheessa, samoin Oulun AMK:ssa, jossa mietitään valmennuksia sekä suhteessa opettajiin että opiskelijoihin. PPSHP:n kehitysvammapalveluissa pidetään suunnittelupäivä tammikuussa ja arvioiduksi valmennettavien määräksi on varmistumassa n 120 henkilöä.

Raahessa saatu vaiheen 1 valmennukset valmiiksi marraskuussa. Päihdepalvelujen puolelle ollaan myös viemässä valmennusta. Vaiheen 2. valmennukset kotihoidon ja asumispalvelujen henkilöstölle on aikataulutettu helmi-huhtikuulle.  Kalajoella vaiheen 2. valmennukset alkavat vuoden 2018 alussa. Haapavedellä vaiheen 1 valmennukset on toteutettu, samoin Selänteen alueella, mutta vaihe 2 ei ole vielä vahvasti lähtenyt liikkeelle. . Kalliossa 2. vaiheen valmennusten suunnittelu on käynnistynyt
Sähköpostilla myös on saatu etenemisuutisia Raahen Ensi- ja turvakodista sekä Lumijoelta.

Valtakunnallisten kehittämisuutisten lisäksi kuultiin, että valtakunnallisesti on pidettu kaikiaan 52 kirjaamisvalmentajien valmennusryhmää ja niistä on valmistunut noin 1500 kirjaamisvalmentajaa, jotka ovat edelleen valmentaneet noin 8 500 sosiaalialan työntekijää. Kaikkiaan siis noin 7 % sosiaalihuollon ammattilaisista on siis kuullut muutoksesta! Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin alueella on valmennettuja noin 1000!

Pohjois-Pohjanmaan kirjaamisvalmentajien verkostopäivän muistio

Osallistujia oli 40 kirjaamisvalmentajaa kaikkiaan 13 eri kunnasta /yhdistyksestä tai yrityksestä, eli paikalle pääsi noin joka kolmas Pohjois-Pohjanmaalle  valmennetuista noin 110 kirjaamisvalmentajasta. Paikka toimi hyvin verkostoitumiseen.   Vierailevana tähtenä esittäytyi PoPICT:n sosiaalihuollon toimialasidonnaisten järjestelmien valmistelun projektipäällikkö Merja Hauhtonen. Lue koko muistio tästä. Kansa-koulu-hankkeen valtakunnallinen tilannekatsaus löytyy tästä ja Merja Hauhtosen diat laitetaan sähköpostiviestin liitteenä.

 

Valmentajaverkoston tapaamisessa 31.8.2017 sovittua

Pohjois-Pohjanmaan kirjaamisvalmentajat tapaavat ihan livenä jossakin Oulun seudulla tiistaina 31.10.2017. Ohjelma ja ilmoittautumislinkki lähetetään valmentajille viikolla 37. Sisällöksi toivottiin mm. kokemusten vaihtoa, asiakirjakartoitusasiaa sekä ajankohtaisia kuulumisia kirjaamisesta ja sosiaalihuollon Kanta-siirtymästä. Skypellä tavataan sitten vielä joulukuun 11. päivä kello 12 - 13.30

Oulun kirjaamisvalmentajien ryhmässä on aloittanut opinnot 40 osallistujaa ja Ylivieskassa 30. Valmentajavalmennukset ovat käynnistyneet mukavasti ja ennakkotehtävät on palautettu tavattoman tunnollisesti. Kiitos siitä.


Pohjois-Pohjanmaan seuraava valmentajaverkoston tapaaminen Skypellä on 31.8.2017 kello 12-14.

Asialistalla mm. uuden moduulimuotoisen organisaatiovalmennuspaketin esittely sekä syyskaudelle suunnitellun valmentajaverkostopäivän ajankohdasta ja ohjelmasta päättäminen. Jos et ole saanut skypekutsua laita viestiä aluekoordinaattorille.


Ilmoittautuminen syksyn 2017 kirjaamisvalmentajien valmennnusryhmiin on päättynyt.

Pohjois-Pohjanmaalla innostuttiin kirjaamisvalmennuksista niin, että syys-lokakuussa pidettävään Oulun ryhmään on ilmoittautunut noin 40 sosiaalihuollon organisaatioissa työskentelevää sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaista. Ylivieskassa pidettävään ryhmään on tulossa noin 30 osallistujaa. Ryhmät alkavat olla jo aikalailla täynnä, mutta jos asia tuntuu erityisen kiinnostavalta, laita sähköpostia aluekoordinaattorille.


Pohjois-Pohjanmaan valmentajaverkostosta 17 jäsentä tapasi virtuaalisesti 4.4.2017

Kulumiskierroksella kuultiin, että Ppky Kalliossa pidetty tammi-maaliskuussa seitsemän ½ päivän valmennusta, yhteensä 28 tuntia, kaikkiaan 41 kuulijalle. Kommentoinneissa korostui asioiden suuri määrä, joka teki valmennuksista raskaita, mutta dioista ja vidoista oli pidetty. Ppky Helmessä on totuttauduttu muutoksiin kuntayhtymässä, valmennukset oli hoidettu jo tammikuussa. Kalajoen alueella valmennetaan koko päivän ajan 6.4.2017 ja siihen osallistuu noin 10 henkilöä. Ppky Selänteessä on saatu sovituksi valmennus toukokuun 11. ja 18. päiviksi ja siihen odotetaan noin 20 osallistujaa.  Raahen seudulla valmennusten pito alkoi 23.3. onnistuneesti, mutta pienin teknisin haastein. Toinen puolipäivä samalle ryhmälle on edessä 26.4. Toisen ryhmän aloituksessa toimimaton tekniikka oli ottanut yliotteen ja sen aloitus siirtyi toukokuun alkuun. Limingassa valmennuspäiväpuolikkaiksi on varattu 4-5.5.

Oulusta kuultiin kuulumisia: noin 250 työntekijää saaneet valmennuksen. Arvioinneissa tuotu esille, että oli vanhaakin asiaa ja ajoittain raskasta mutta kaikenkaikkiaan oli koettu hyväksi ja tarpeelliseksi. Oulunkaaresta kuultiin kokemuksia iäkkäiden palveluiden kotihoidon ja asumispalveluiden toimijoiden valmennuksista. Esille on noussut hyvin vaihteleva osaamisen taso kirjauksissa ja Oulunkaaressa oli kyetty kehittämään valmennusten tueksi omaa materiaalia mm. asiakascase. Toinen puolikas päivä kaikille kuntayhtymän kuntien toimijoille toteutetaan sitten syksyllä. Kesällä tehdään väliharjoituksia.  Kuusamossa valmennukset alkavat 6.4. ja jatkuvat sitten 7.; 10. ja 11.4.  Lisäksi on varattu 27.4. varapäiväksi poissaolleille.

Nina kertoi vielä, että sosiaalihuollon tiedonhallinnan muutoksen infoihin on alkuvuoden aikana osallistunut n. 160 henkilöä 12 eri tilaisuudessa. Kierros on painottunut oppiaitoksiin, joissa on oltu melko lailla tietämättömiä asiasta. Lisäksi Nina on mukana erityisesti Lapin kärkihankkeissa varmistamassa sitä, että muutos muistetaan uuden kehittämisessä sekä ICT-työssä.

Seuraava verkostotapaaminen pidetään sitten ti 29.8.2017 kello 12-14 ja sen skypekutsussa on myös huhtikuun tapaamisen tarkempi muistio. Sitä ennen tavataan toivottavasti livenä ja virtuaalisesti Oulussa 4.5. ja toivottavasti myös Helsingissä 5.6.2017!.


Hiihtolomien jälkeinen arki Pohjois-Pohjanmaalla

Kaikkiaan 35 ammattilaista sai loppujen lopuksi todistuksen Pohjois-Pohjanmaan valmennusryhmistä.  Heille on tarjolla lisäkoulutusta huhtikuussa, kun tarjolla on kolmena eri päivänä kahden tunnin skypellä toteutettava info vaiheen 2 muutoksista materiaalissa, jossa painotetaan erityisesti sosiaali- ja terveyspalvelujen rajapinnalla kirjaamista. Valmentajat ovat saaneet sähköpostia asiasta, jos viesti on kadonnut matkalla, ota yhteyttä aluekoordinaattoriin.

Helmikuun loppuun mennessä on varmistunut, että sekä Oulun, että Ylivieskan ryhmiin on tulossa riittävästi osallistujia, joten ne pidetään varmasti. Ilmoittautumisaikaa on jatkettu maaliskuun loppuun ja ennakkotehtävät tulevat heti elokuun alussa.

Seuraava Pohjois-Pohjanmaan valmentajaverkoston tapaaminen on siis 4.4.2017 kello 12-14.


Vaiheen 2. kirjaamisvalmentajien valmennuspäivät Pohjois-Pohjanmaalla pidetään syys-lokakuussa

Keväällä kaikkein kauimpana valmennuspaikkakunnista asuvat voivat osallistua Skype for Business -yhteydellä valmentajavalmennuksiin keskiviikkoisin 3.5., 17.5., 31.5. ja 14.6.2016

Oulussa valmennuspäivät ovat ma 4.9., ke 20.9., ma 2.10 ja ke 18.10.2017 ja Ylivieskassa ti 5.9., to 21.9., ti 3.10. ja to 19.10.2017.

Lisätietoja osallistumisen perusteista ja ilmoittautumislinkki löytyy Socomin hanketiedotteesta 1/2017, joka on esimerkiksi Hankkeessa tapahtuu -osiossa tai sivupalkin tiedotteet -kohdassa.

 

Kirjaamisvalmentajaverkoston uutisia helmikuussa 2017

6.2.2017  Pohjois-Pohjanmaan kirjaamisvalmentajien verkostotapaamisessa  Skypellä kuultiin suunnittelun tilanteesta Kuusamossa, Limingassa, Selänteellä ja Kalajoella. Erinäisiä palavereja on jo pidetty ja aikatauluja aiotaan lyödä lukkoon pääsääntöisesti maalis-huhtikuulle. Raahen seudulla on tarjottu eri tiimeissä hieman orientoivaa materiaalia, ensimmäisen päivän orientaatio-osion dioja sekä Kääriäisen luennon loppuosaa: lukeminen. Varsinaiset koulutukset ovat sitten maalis-toukokuulla. Helmessä on pidetty puoli+ puolipäivää, jossa oli 23 osallistujaa ja vastaanotto oli hyvä. Oulussa infottu yhden kokopäivän sessiolla esimiehet (30-40 osallistujaa) ja seitsemän eri ryhmän ja 16 koulutusiltapäivän jälkeen ovat kaikki noin 300 Oululaista toimijaa valmennettu vaiheessa 1. Ryhmät ovat isoja ja Sini on tehnyt tehtäväkirjoja, joita voi hyödyntää kiinnostuksen ylläpitäjänä myös ison salin takimmaisissa penkeissä.

Koulutusarvioissa on noussut esille hyviä paikkoja lisätä ja täydentää koulutuksia kunnan omalla materiaalilla. Siihen toivotaan vinkkejä diojen seliteteksteissä tulevaisuudessa. Laittakaahan omia vinkkejänne aluekoordinaattorille.

Kalliossa ensimmäinen puolipäivä on pidetty puolella tunnilla jatkettuna: Kääriäisen luennot haluttiin näyttää kokonaan ensimmäisessä päivässä: seuraavassa sitten tulee kertausta niiden osalta. Syksylle mietitään jo kertaustapaamisia. Kalliossa on päätetty, että kirjaamisvalmentajat kouluttavat myös yksityiset palveluntuottajat. Oulunkaarella on ikäihmisten palvelujen toimijoiden valmennukset alkaneet. Suunnitelmaa on hieman muokattu: keväällä on 7 ryhmälle ensimmäinen päivä, jossa perusasioista ja syksyllä toinen, jossa sitten enemmän järjestelmän muuttumiseen liittyvää tematiikkaa. Oulunkaaressa pilotoidaan myös oma-arvio –tehtävää, jossa on positiivisia ja negatiivisia kuvauksia kirjaamisesta ja kukin miettii niitä ensin itse ja sitten jaettiin ryhmän kesken ja kerättiin yleisimpiä. Alustavan arvioinnin perusteella ne antoivat tukea organisaation tavoitteiden muotoiluun. Malli on edelleen kehitettävänä.Siitä voi kysyä aluekoordinaattorilta.

Kaisalle ja Sarille Helmeen kiitokset puolipäivämateriaalin tiivistelmistä, jotka helpommin jaettavissa osallistujille!

Seuraava tapaaminen on 4.4.2017 kello 12-14. Jos linkki on kadoksissa, ole yhteydessä aluekoordinaattoriin.

 

Pohjois-Pohjanmaan uutisia joulukuussa 2016

Pohjois-Pohjanmaalla kuntien kirjaamisvalmennukset käynnistyvät tammikuussa. Oulun kaupunki aloittaa valmennukset tiivillä päivän tiedotustilaisuudella esimiehille 20.1.2017, jonka jälkeen noin 300 työntekijää kuulee asiakasasiakirjalaista sekä sosiaalihuollon tiedonhallinnan muutoksista kolmessa 1/2 + 1/2 päivän koulutuserässä. Päivää ennen Oulun ensimmäistä valmennusta on Peruspalvelukuntayhtymä Helmessä jo käynnistetty 1/2 + 1/2 päivän valmennukset noin 16 työntekijälle ja Oulunkaaren kunnissa osa sosiaalipalvelujen toimijoista aloittaa opintien kirjaamisessa 23. ja 30.1 valmennuspäivissä ja loput ensimmäisen vaiheen noin 30 koulutettavasta saavat perustiedot 13. ja 20.2.2017. Helmi - maaliskuu aikana kuntavalmennuksia aloitetaan ainakin Kuusamossa, Raahen seudulla ja Kalliossa.

Kirjaamisvalmentajien tueksi pidetään lyhyt preppaustilaisuus valmennusten toteuttamisesta 18.1.2017 ja seuraavan kerran Pohjois-Pohjanmaan kirjaamisvalmentajat tapaavat Skypellä 6.2.2017, jolloin jaetaan ensimmäiset valmentajana toimimisen kokemukset ja opit.

Mutta aivan ensimmäiseksi asetutaan jouluiseen rauhaan! Leppoisia lomapäiviä, mieleistä Joulua ja kaikkea hyvää alkavalle Uudelle Vuodelle 2017 toivottaa aluekoordinaattori Nina!.


Pohjois-Pohjanmaan kirjaamisvalmentajat valmistuneet (18.11.2016)

Pohjois-Pohjanmaalla kävi neljän päivän kirjaamisvalmentajavalmennuksen 36 aktiivista sosiaalihuollon toimijaa. Viimeinen valmennuspäivä oli 3.11.2016 ja suurin osa sai todistuksensa saman tien. Vastavalmistuneet kirjaamisvalmentajat suunnittelevat valmennukset omille alueilleen ja pääosa valmennuksista käynnistyy alkuvuodesta 2017. Tässä vaiheessa valmennukset painottuvat perussosiaalitoimen sekä lasten ja perheiden palvelujen kirjaajille.

Viimeistään syksyllä 2017 käynnistyy seuraava valmentajavalmennusryhmä. Se suunnataan erityisesti hoivapuolen toimijoille; kotihoidon ja asumispalveluiden työntekijäillle sekä päihdetyössä toimiville. Näin myös kunnissa kirjaamisvalmennus laajenee edelleen ja sosiaalihuollon toimijat ehtivät valmistautua tulevaan sosiaalihuollon asiakastietojärjestelmän muutokseen ja tietojen siirtymiseen rakenteisessa muodossa Kanta-arkistoon.

 
Tietoa virtu.fi:stä