Siirry sisältöön. | Siirry navigointiin

Omat työkalut

Navigation

Omat työkalutPääsivu Hankkeet Kansa-koulu Hankkeessa tapahtuu

Kansa-koulu-hankkeessa tapahtuu

Julk.pvm.

15.1.2018

Kansa-koulu-hanke päättyi ja Kansa-koulu II-hanke sai valtionapupäätöksen joulukuussa 2017 ja lähtee liikkeelle eri alueilla kevään 2018 aikana. Posken alueelle tulee osa-aikainen asiantuntijatehtävä vuoden 2019 loppuun asti.

Alustavia Kansa-koulu-hankkeen tilastoja Posken alueella 8/2016 - 12/2017:

Eri tavalla rakennettuja 1-2 tunnin mittaisia Kansa-Koulu-infoja pidetty sosiaalihuollon tiedonhallinnan muutoksesta ja asiakasasiakirjalaista sekä sosiaalihuollon kirjaamisen erityispiirteistä kaikkiaan 29 eri kertaa, joissa yhteensä 426 osallistujaa, joista pääosa kuntien ja kuntayhtymien toimijoita.

Pidetty 7 kirjaamisvalmentajien nelipäiväistä valmennuskokonaisuutta (Rovaniemi 1, Oulu 1, Rovaniemi 2, Kemi, Etäryhmä, Oulu 2 ja Ylivieska). Valmennettuja kirjaamisvalmentajia  on 180 henkilöä, joista 5 siirtynyt Kainuun tai Keski-Pohjanmaan verkostoihin valmistuttuaan, eli Posken alueelle jäänyt toimimaan 175 kirjaamisvalmentajaa.

Kirjaamisvalmentajaverkostojen tapaamisia pidetty 19 eri kertaa, joista 17 etäyhteyksin. Pohjois-Pohjanmaan verkostoon kuuluu 99 henkilöä ja se on tavannut etäyhteyksin 8 kertaa ja Oulussa kerran. Lapin kirjaamisvalmentajaverkostoon kuuluu 76 henkilöä ja verkosto on tavannut 5 kertaa etäyhteydellä ja kerran Rovaniemellä. Lisäksi molemmille verkostoille on pidetty 4 yhteistä tapaamista, joissa on käyty läpi uutta koulutusmateriaalia.

Koko raportti tulee luettavaksi maaliskuussa 2018.

20.11.2017

Miten tämän nyt oikein kirjoittaisi? Tämän kysymyksen ääreen moni sosiaalihuollon ammattilainen pysähtyy  toivottavasti useita kertoja päivissä. Pieni miettiminen on paikallaan, sillä teksti jää pysyväksi tallenteeksi ainutkertaisesta asiakastapaamisesta. Toivottavasti tämä Sini Sivosen laatiman Kansa-koulu Tehtävävihko 2 antaa virkistystä ja vinkkejä paremman kirjoittamisen jatkuvaan oppimiseen.

Avaa Kansa-Koulun tehtävävihko 2 tästä »

  • Saat tulostettua tiedoston vihkomuotoisena näin:
    • Avaa tiedosto Adobe Acrobat Reader-ohjelmalla
    • Valitse tiedosto ja tulosta
    • Valitse sivun koko ja käsittely -kohdasta kirjanen ja paperin suunnaksi pysty
10.10.2017

Sosiaalihuollon tiedonhallinnan vuoden tärkeimmät seminaarit Sontikka 2017 ja  THL/Oper -yksikän asiakkuusseminaari pidettiin Helsingissä 4. ja 5. 10.2017. Tästä löytyvät julkaistut diasarjat sekä seminaarinauhoitteet:

Sontikan diat löytyvät täältä  ja editoitu tallenne jonkin ajan kuluttua tästä ja sitä ennen Youtubesta voit katsoa editoimatonta versiota tästä.   

Operin asiakkuusseminaarin diat löydät tästä ja Youtube-version luennoista klikkaamalla tätä.

19.9.2017

"Minä ainakin keskityn kuuntelemaan paremmin, kun samalla piiirtelen tai väritän jotakin. " tuumi oululainen kirjaamisvalmentaja Sini Sivonen, kun häneltä kysyttiin, mistä idea Kansa-Koulun tehtävävihkoon syntyi. Valmennuspäivinä syntyneistä ideoista kehittyi Kansa-Koulun tehtävävihko, jossa on erilaisia tehtäviä opiksi tai kertaukseksi sosiaalihuollon tiedonhallinnan muutoksesta ja kirjaamiseen vaikuttavista laeista. Toinen vihko tulee hieman myöhemmin tarjoamaan enemmän vinkkejä ja ajatuksia selkeästä kielestä ja erilaista tavoista sanoa sama asia.

Nyt  Kansa-Koulun tehtävävihko 1 on kaikille tarjolla. Avaa Kansa-koulun tehtäväihko 1 tästä.

  • Avaa tiedosto Adobe Acrobat Reader-ohjelmalla
  • Valitse tiedosto ja tulosta
  • Valitse sivun koko ja käsittely -kohdasta kirjanen ja paperin suunnaksi pysty

Jos haluat antaa palautetta, laita viestiä nina.peronius@poskelappi.fi.

25.8.2017

Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskuksen hankeosiossa on keväällä 2017 aikana on valmennettu aiemmin valmennettujen lisäksi kolme uutta kirjaamisvalmentajaryhmää. Rovaniemen ryhmään osallistui 24, Kemin 12 ja Skypellä toteuttuun Etäryhmään 27 ensisijaisesti palveluasumisen ja kotihoidon työntekijää. Nyt Lapin maakunnassa on 56 kirjaamisvalmentajaa. Pohjois-Pohjanmaan syys-lokakuussa 2017 järjestettäviin Oulun ja Ylivieskan ryhmiin on ilmoittautunut 70 osallistujaa.

Lapin ja Pohjois-Pohjanmaan kirjaamisvalmentajat ovat osallistuneet skype-verkostotapaamisiin sekä järjestäneen omissa organisaatioissaan kirjaamisvalmennusta kaikkiaan 760 henkilölle, mikä tarkoittaa lähes joka viidettä (19 %) valtakunnallisesti kesäkuun alkuun mennessä valmennetuista noin 4000 sosiaalialan ammattilaisesta. Pohjois-Pohjanmaalla valmennusta on järjestetty 9 kunnassa ja Lapissa 6 kunnassa ja kuin huomioi, että syksyn 2016 valmennuksessa oli osallistujia 15 eri Pohjois-Pohjanmaalaiskunnasta ja 10 eri Lapin kunnasta, on valmentajavalmennuksiin osallistumiskunnista 60 % toteutettu myös valmennuksia. Suurin osa valmennuksista oli kestänyt 5-8 tuntia.

Lapin ja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirien alueilla on sovittu, että jatkossa Kantatyöryhmiä täydennetään myös sosiaalihuollon pääkäyttäjillä ja Kansa-Koulun aluekoordinaattori välittää yhteisessä kokouksessa ajankohtaista tietoa sosiaalihuollon Kantasiirtymästä. Mitään ohjausoikeuttahan ei asiassa kuitenkaan ole. Yhteistyö lähentää myös eri ohjelmien pääkäyttäjiä toisiinsa, koska tulevaisuudessa myös asiakas- ja potilastietojärjestelmät lähenevät toisiaan tekniseltä pohjaltaan. Lisäksi Lapissa on laajennettu tietosuojaryhmää myös sosiaalihuollon tietosuojavastaaviin ja myös tähän työhön aluekoordinaattori osallistuu.

Lapin alueella aluekoordinaattori on tiedottanut sosiaalihuollon Kantasiirtymästä MakuICT-ryhmälle sekä tuottanut tietoa ICT toimintasuunnitelmaan.

8.8.2017

Onko organisaatiosi tietosuojakoulutusvelvoite ajan tasalla? Onko itselläsi kertauksen tarvetta? Arjen tietosuojakoulutuksen suomenkielinen video ja nettitesti on nyt julkaistu. Läpäistystä testistä voit tulostaa todistuksen esimiehellesi. Suoritettu tietosuojakoulutus on yksi tiedonhallinnan omavalvontavelvoitteista!

Voit myös ilmoittaa valtionhallinnon tai kunnan organisaation yhteishankkeen osallistujaksi. Tai itsesi mukaan asiantuntijana.

Tutustu tähän Julkisen hallinnon tietoturvan neuvottelukunnan (Juhta) materiaaliin tästä: Arjen tietosuojaa -koulutus.

8.8.2017

Ei tarvitse olla huolissaan, vaikka organisaatiosta/yrityksestänne ei kukaan ole päässyt mukaan kirjaamisvalmennukseen. Voin esitellä muutosta tiiviissä vajaan parin tunnin tilaisuudessa skypellä tai ihan paikan päällä. Ota yhteyttä!.

Jatkossa THL järjestää sosiaalihuollon tiedonhallinnan muutoksesta ja asiakasasiakirjalain mukaisesta kirjaamisesta myös verkko-opetuskurssin!

8.8.2017

Pohjois-Pohjanmaalla kirjaamisvalmentajien valmennukset pidetään Oulussa 4.9., 20.9., 2.10. ja 18.10. Oulun ammattioppilaitoksen tiloissa. Lämmin kiitos OAMK:lle tiloista! Mukaan on nyt ilmoittautunut 38 osallistujaa. Vielä mahtuu mukaan muutama, jos kiinnostusta on.  Toinen ryhmä, noin 30 tulevaa kirjaamisvalmentajaa, kokoontuu 5.9., 21.9., 3.10. ja 19.10. Ylivieskan terveyskeskuksen isossa kokoushuoneessa, jonne kiitokset tilasta!

19.6.2017

Sosiaalihuollon asiakasasiakirjojen kartoitustyökalu on päivitetty ja sen käytön tueksi löytyy myös käyttöohje. Ne löytyvät tästä aukevan sivun alareunasta.

Jos kaipaa tukea työkalun käyttöön, voi käydä tutustumassa sen käytön UKK-palstaan. Kysymyksiä voi lähettää suoraan kysymykset@socom.fi  ja voi myös osallistua työkalun käyttöönottoa tukeville kyselytunneille joko kysyjänä tai kuuntelijana. Lue lisää kyselytunneista ja ilmoittaudu.

Lapissa ja Pohjois-Pohjanmaalla tuetaan kartoitustyökalun käyttöönottoa myös paikallisesti. Ole yhtyedessä aluekoordinaattoriin, jos kaipaatte tukea.

15.6.2017

Lapissa ja osin Pohjois-Pohjanmaalla pidetyistä kevään 2017 kirjaamisvalmentajien valmennuksista on Lappiin valmistumassa 56 uutta kirjaamisvalmentajaa ja Pohjois-Pohjanmaalle 5, painopisteena kotihoidon ja asumispalveluiden ammattilaiset.

Pohjois-Pohjanmaalla Oulussa ja Ylivieskassa pidettävät valmennukset toteutuvat syys-lokakuussa ja niihin on ilmoittautunut noin 80 sosiaalihuollon toimintayksiköissä työskentelevää sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaista.

Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin alueella on kesäkuun alkuun mennessä organisaatiotasolla valmennettu jo noin 760 työntekijää. Se on 18,7 % valtakunnallisesti valmennettujen määrästä, eli valmennukset ovat lähteneet pohjoisessa erittäin vauhdikkaasti liikkeelle. Kiitos tästä kirjaamisvalmentajille!

28.4.2017 STM aloittaa lakimuutoksen valmistelun selkeyttääkseen ammattihenkilöksi rekisteröitymistä sekä sosiaalihuollon toimijoiden nimikesuojausta. Se vaikuttaa eniten kuntoutusohjaajiin, jotka saavat ammattihenkilöksi rekisteröitymismahdollisuuden sekä lähihoitajiin, joilta nyt vaadittavaa "tuplarekisteröitymisvaadetta" selkeytetään. Lue lisää STM:n tiedotteesta.
28.4.2017 Kirjaamisvalmentajien valmennusten vaihe 2 on käynnistynyt Lapissa ja osin jo Pohjois-Pohjanmaalla. Rovaniemen ryhmssä aloitti 25 innokasta sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaista, jotka työskentelevät sosiaalihuollon yksikössä. Kemissä valmennuksen aloitti 13 ammattilaista ja etäryhmä, jossa on jäseniä sekä Lapin, että Pohjois-Pohjanmaan alueelta käynnistyy 3.5. ja siihen on ilmoittautunut 22 ammattilaista 10 eri skypeyhteyden päästä. 
21.4.2017 Nyt on julkaistu ohjeistusta sosiaalihuollon sirullisten varmennekorttien hankinnasta. Sitä voi hakea vasta, kun rekisteröinti tai nimikevahvistus Valviran Suosikkirekisteriin on tullut. Varmennekortti on voimassa viisi vuotta ja sen voi hakea itsenäisesti tai työyksikkö voi sopia yhtenäisestä hakuprosessista. Lue lisää Väestörekisterikeskuksen tiedotteesta.
21.4.2017

THL on julkaissut sosiaalihuollon palveluprosessit kaikkiin seitsemään palvelutehtävään. Tulevaisuudessa valtakunnallisesti yhdenmukaiset asiakasasiakirjat tallentuvat palvelutehtävän, sosiaalipalvelun ja palveluprosessin vaiheen mukaisesti. Lue lisää tästä.

31.3.2017

 4.5.2017 päivän ohjelmat ja ilmoittautumislinkit:

Kansa-koulu -hankkeen aluekierros: Sosiaalihuollon Kanta-palveluihin valmistautuminen - lainsäädäntöä, ohjausta ja tukea sote-toimijoille.  Oulussa 4.5.2017 kello 9 - 12.30  ja sitä voi seurata myös etänä tai katsoa jälkeenpäin videona. Ohjelma, paikka ja ilmoittautumislinkki löytyvät tästä.

Sosiaalihuollon tiedonhallinnan Kantatyöpaja Oulussa tai etäyhteydellä 4.5.2017 kello 13.30 - 16.00. Ohjelma ja ilmoittautumislinkki löytyvät tästä.

Molempiin ilmoittautuminen 26.4.2017 mennessä.

28.3.2017

Kansa-koulu -hankkeessa tehty sosiaalihuollon asiakasasiakirjojen kartoitustyökalu ja sen käyttöohje on nyt julkaistu ja ne löytyvät tästä: kartoitustyökalu ja käyttöohje.

10.3.2017

Valmentajavalmennuksen syksyllä 2016 läpikäyneille on tarjolla lisävalmennusta vaiheeseen 2 täydennetyistä teemoista huhtikuussa 2017. Ensisijaisesti käsitellään kirjaamista sosiaali- ja terveydenhuollon rajapinnassa. Kirjaamisvalmentajille on laitettu sähköpostilla kolme vaihtoehtoa osallistua tähän kahden tunnin lisävalmennukseen. Ota yhteyttä aluekoordinaattoriin, jos viestisi on kadoksissa.

17.2.2017

Päivitetty versio, eli Sosiaalihuollon tiedonhallinnan sanasto 3.0 on ilmestynyt. Sanaston yhtenäistäminen on yksi tärkeä askel yhtenäisen palvelujärjestelmän ja asiakasasiakirjajärjestelmän käyttöönotossa. Siirry sanastoon tästä.

26.1.2017

Ennakkotieto Kansa-koulun aluekierroksesta, Sosiaalihuollon Kanta-palveluihin valmistautuminen - lainsäädäntöä, ohjausta ja tukea sote-toimijoille. Posken alueella kello 9 -12.30 pidettävä tilaisuus järjestetään Oulussa 4.5.2017 ja sitä voi seurata myös etänä. Ohjelma, paikka ja ilmoittautumislinkki löytyvät tästä.

25.1.2017 Kansakoulun tiedote 1/2017 ilmestynyt. Tiedotteesta löydät ilmoittautumislinkin kevään ja syksyn kirjaamisvalmentajavalmennuksiin.Tiedotteen löydät tästä.

Posken alueella valmennuksia järjestetään huhti-kesäkuussa Kemissä ja Rovaniemellä, joiden lisäksi toteutetaan erillinen Etäryhmä niille tahoille, joilla on yli 1,5 tunnin matka valmennuspaikkakunnalle Lapissa tai Pohjois-Pohjanmaalla. Syys-marraskuussa valmentajavalmennus järjestetään Oulussa ja Ylivieskassa.

Vuoden 2017 valmentajavalmennukset kohdistetaan kotihoidon, palveluasumisen, vammais-, kehitysvamma- ja päihdehuollon toimijoille. Edellisen valmennusjakson osallistujille ilmoitetaan erikseen mahdollisuudesta osallistua valmentajavalmennukseen silloin, kun käsitellään terveydenhuollon ja sosiaalipalvelujen rajapinnalla tapahtuvaa kirjaamista.

Ilmoittautumisaikaa on jatkettu 31.3.2017 saakka. Jos ilmoittaudut maaliskuussa, laita myös sähköpostiviesti asiasta aluekoordinaattorille. Kaikissa epäselvissä asioissa tai lisätietotarpeissa kannattaa ottaa yhteyttä aluekoordinaattoriin (040 574 2773 tai nina.peronius@poskelappi.fi).

 

20.1.2017 STM pyytää lausuntoa luonnoksesta hallituksen esitykseksi sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen sähköisestä käsittelystä ja eräiksi siihen liittyviksi muiksi laeiksi. Lausuntoaika päättyy 3.3.2017. Linkki uutiseen ja lausuntopyyntöön.
2.1.2017 THL on nyt julkaissut kaikki asiakasasiakirjarakenteet, tietokomponentit sekä niiden lukuohjeen.

Asiakasasiakirjarakenteet ja tietokomponentit ovat vielä LUONNOS-muodossa, joten täydennykset tai muutokset ovat vielä mahdollisia. Nyt on hyvä tilaisuus käydä asiakirjarungot läpi oman palvelun kannalta ja ehdottaa muutoksia niihin lukuohjeessa esitetyllä tavalla. Näin asiakirjat ovat tulevaisuudessa mahdollisimman onnistuneita ja toimivia.

Jos kunnissa  tehdään muutoksia omiin asiakasasiakirjoihin, kannattaa jo nyt noudattaa THL:n asiakirjapohjia.

20.12.2016 Pohjois-Suomen tietohallintoyhteistyön uutiskirje 5/2016 on ilmestynyt. Siihen voit tutustua tästä.
 8.12.2016 Kansa-koulu, Kansa-hanke ja kantasiirtymä. DIASARJA julkaistiin Lapin ja Pohjois-Pohjanmaan toimijoiden käyttöön.
2.12.2016 Kansa-koulu, Kansa-hanke ja Kantasiirtymä, tiivis infopaketti Lappi 3: 2.12.2016 kelllo 12-14. Mukana 15 etäpistettä ja 30 kuulijaa.
29.11.2016 Valvira avannut sähköisen rekisteröitymismahdollisuuden Suosikki-rekisteriin.  Lue lisää: http://www.valvira.fi/-/sosiaalihuollon-ammattihenkiloiden-sahkoinen-asiointi-kayttoon-tanaan
23.11.2016 Kansa-koulu, Kansa-hanke ja Kantasiirtymä, tiivis infopaketti Lappi 2 kello 9-11, mukana 9 etäpistettä ja 14 kuulijaa sekä Pohjois-Pohjanmaa 2 kello 14-16, jossa mukana 17 etäpistettä ja 35 kuulijaa.
21.11.2016

Kansa-koulu, Kansa-hanke ja Kantasiirtymä, tiivis infopketti Pohjois-Pohjanmaa 1: mukana 10 etäpistettä ja 21 kuulijaa.

17.11.2016

Kansa-koulu, Kansa-hanke ja Kantasiirtymä, tiivis infopaketti Lappi 1: mukana 6 eri etäpistettä ja 15 kuulijaa.

15.-16.11.2016 SoviTellu Seminaari Lahden Sibeliustalolla. Sosiaalihuollon tedonhallinnon muutoksesta painavaa asiaa mm STM:n Maritta Korhosella ja THL:n Maarit Rötsällä ja lisäksi paljon tärkeää teitoturva-asiaa. Lue lisää: https://koulutus.fcg.fi/Default.aspx?tabid=642
16.11.2016

Lapin kirjaamisvalmentajien valmennusryhmän viimeinen valmennuspäivä: sisältö tuntuu olevan jo hyvin hallussa ja iltapäivän Learning Cafeessa pohdittiin sitten käytännön toteutusta omalla alueella.

3.11.2016 Kirjaamisvalmentajien viimeinen valmennuspäivä Oulussa. Suurin osa tulevista kirjaamisvalmentajista sai todistuksen ja valmentajaverkoston tapaamispäivät sovittiin. Nyt käynnistyy omien alueiden valmennusten suunnittelu.
2.11.2016

Kansa-koulu, Kansa-hanke ja Kantasiirtymä, tiivin infopaketti LKS:n kehittämisyksikön toimijoille.

8.11.2016

THL tarjosi omavalvontakoulutuksen. Materiaalit löydät tästä:

Koulutuksen diaesitykset on julkaistu THL:n  SlideShare -palvelussa: http://www.slideshare.net/THLfi/clipboards/tietoturvallisuuden-omavalvonta-suunnitelma-ja-toteuttaminen

  Koulutuksesta tuotetaan myöhemmin editoidut videotallenteet, jotka julkaistaan Kanta.fi –sivulla:

http://www.kanta.fi/web/ammattilaisille/koulutuksen-tuki

 Nyt katsottavissa on editoimaton versio, joka löytyy THL:n YouTube –kanavalta osoitteesta: https://www.youtube.com/watch?v=KvWYe_sAguk

HUOM! esitys alkaa leikkaamattomassa versiossa kohdasta 52:02 ->

 Omavalvontaan liittyviä lisämateriaaleja löytyy myös uudesta Kanta –verkkokoulusta:

https://verkkokoulut.thl.fi/fi/web/kanta/tietoturva/sisallot (suomeksi)

https://verkkokoulut.thl.fi/sv/web/kanta-sv/datasakerhet/innehall (ruotsiksi)

20.10.2016 Kirjaamisvalmentajien valmennuspäivä 3 Rovaniemellä.
18.10.2016 Kirjaamisvalmentajien valmennuspäivä 3 Oulussa. Tulevat omat valmennukset puhuttivat jo enemmän.
6.10.2016 Kirjaamisvalmentajien valmennuspäivä 2 Rovaniemellä, Lapin yliopiston tiloissa. Etäosallistujat pysyivät hyvin mukana.
4.10.2016 Kirjaamisvalmentajien valmennuspäivä 2 Oulun Lasaretissa, etäosallistujia seitsemän ja hyvin onnistui koulutuspäivä.
22.9.2016

Sontikka-seminaari Helsingissä tai etänä katsottuna. Kaikki esityiset olivat tarpeen:

Seminaarin diaesitykset on julkaistu SlideSharessa: http://www.slideshare.net/THLfi/clipboards/sontikka-iv-seminaari-22-9-2016
Slidesharen käyttöohjeen löydät täältä.

 Seminaarista julkaistaan editoitu tallenne myöhemmin, ja se julkaistaan www.thl.fi/sostiedonhallinta -sivustolla. Nyt katsottavissa on editoimaton versio, joka löytyy YouTubesta.

21.9.2016 Lapin ja Pohjois-Pohjanmaan kirjaamisvalmennusten ensimmäinen päivä. Rovaniemen ryhmä seurasi Oulussa vedettyä valmennuspäivää etänä. Pohjois-Pohjanmaan valmennukseen oli ilmoittautunut 38 osallistujaa, Lapin ryhmään 25. Kansa-koulun valtakunnallisesta koordinaatiohankkeesta kouluttamassa oli Hanna Lohijoki.
 
Tietoa virtu.fi:stä