Siirry sisältöön. | Siirry navigointiin

Omat työkalut

Navigation

Omat työkalutOmaishoidon tuki ja perhehoidon kehittäminen

Omaishoidon tuki

Sote-tuotannon esivalmistelussa valmistellaan omaishoidon tuen kriteereiden ja palvelujen yhtenäistämistä. Yhtenäistämistä tehdään yhdessä kuntien kanssa ja mukana on myös kehittäjäasiakkaita.

Sotkanetin tilastojen mukaan Lapin maakunnassa omaishoidon tuen piirissä on keskimäärin 6,6% 75 vuotta täyttäneistä. Omaishoidon tuen peittävyys vaihtelee kunnittain välillä 4–15,1%. Kunnille tehdyn kyselyn perusteella lapissa on n. 2000 omaishoidettavaa. Heistä suurin osa on 75 vuotta täyttäneitä. Ja suurin syy omaishoidon tuen tarpeeseen on muistisairaus. Omaishoitajista 56,7% on hoidettavan puoliso. Omaishoidon vapaat järjestetään eri tavoin eri kunnissa. Järjestöt tuottavat palveluja ja toimintaa julkisen sektorin rinnalla.
Omaishoidon kyselyn (04/2017) tulokset »

Omaishoidon tuen kokoukset ja niiden materiaalit »


Perhehoidon kehittäminen

Sotkanetin mukaan Lapin maakunnassa ikäihmisten perhehoidossa ei ollut ketään vuoden 2016 aikana. Vuoden 2017 aikana perhehoitoa on tarjottu Kolarissa ja Sodankylässä, ja maakunnan alueella useassa kunnassa järjestettiin perhehoitajavalmennuksia. Kuntien viranhaltijat arvioivat, että perhehoito on ainakin jonkin verran (54%) toimiva vaihtoehto ikäihmisten palveluissa.

Alueellisen perhehoidon verkoston tapaamiset ja niiden materiaalit »

Tietoa virtu.fi:stä