Siirry sisältöön. | Siirry navigointiin

Omat työkalut

Navigation

virtu.fi

Virtuaalinen sosiaali- ja terveyspalvelukeskus

Omat työkalutKeuhkokuume

Kysymys:

Onko keuhkokuume tarttuva tauti? Olisiko lapsiperheen lomailusuunnitelmia syytä muuttaa jos kyläpaikassa on keuhkokuumepotilas?


Vastaus:

Keuhkokuume on yleensä bakteerin tai viruksen aiheuttama keuhkotulehdus, joka saattaa tarttua pisaratartuntana potilaan yskiessä, niistäessä ja syljen välityksellä. Viruksen aiheuttama keuhkokuume leviää helpommin kuin bakteerin aiheuttama. Se kummasta aiheuttajasta on kyse, riippuu olennaisesti siitä, onko potilas saanut keuhkokuumeen sairaalassa ollessaan vai sairaalan ulkopuolella.

Sairaalanulkopuolisen keuhkokuumeen yleisin aiheuttaja on bakteeri (nimeltään pneumokokki). Pneumokokkikeuhkokuumeelle on tyypillistä oireiden nopea alku ja korkea kuume. Aikuisilla keuhkokuumeen aiheuttajabakteereita voivat olla myös mykoplasma ja klamydiabakteerit. Niissä oireet alkavat yleensä hitaammin ja tavallisesti ei esiinny korkeaa kuumetta. Viruskeuhkokuumeita esiintyy lapsilla ja nuorilla talvisin influenssaepidemioiden aikana. Sairaalassa keuhkokuumeen voi aiheuttaa useampi eri mikrobi.  Keuhkokuumetta hoidetaan antibiootein; viruskeuhkokuumeeseen antibiootti ei tehoa.  

Eli vähän vaikea vastata kysymykseesi antamillasi tiedoilla. Keuhkokuume siis tarttuu, mutta tartuntaherkkyys riippuu mikrobilajista. Katsoisin, että jos kyläpaikassanne keuhkokuumepotilas kuumeilee ja yskii, miettisitte kyläilyn siirtämistä. Harkintaan tulee vaikuttaa myös lastenne ikä. Jos on kyse pienestä lapsesta, on syytä kyläilyyn suhtautua vielä harkitummin.


Kysymys:

Mitkä ovat keuhkokuumeen oireet?


Vastaus:

Keuhkokuumeen tyypilliset oireet ovat nopeasti nouseva, korkea kuume, kylki- tai vatsakipu ja yskä. Poikkeuksellinen väsymys ja sairauden tunne ovat keuhkokuumeelle tyypillisiä oireita. Yskä voi taudin alkuvaiheessa olla myös lievää. Vanhuksilla ei aina nouse korkeaa kuumetta. Hengitysvaikeudet ja tihentynyt hengitys ovat myös keuhkokuumeen oireita.

Rajuoireisen keuhkokuumeen yleisin aiheuttajabakteeri on pneumokokki. Keuhkokuume voi olla oireiltaan myös epätyypillinen. Kuume voi aluksi olla lievää, ja kuiva yskä on voinut jatkua pitkään. Taudin aiheuttajana voi tällöin olla mykoplasmabakteeri. Lapsilla keuhkokuumeen oireet ovat periaatteessa samat kuin muidenkin hengitystieinfektioiden, eli yskä ja kuume. Usein keuhkokuumetta aletaan epäillä silloin, kun kuumeinen lapsi vaikuttaa kohtuuttoman sairaalta ja väsyneeltä tai kun hänen tulehdusarvonsa ovat voimakkaasti suurentuneet. Kuumeen ja limaisen yskän jatkuminen normaalia pitempään voi myös viitata keuhkokuumeeseen. Niin ikään vatsakipu voi olla merkki alkavasta keuhkokuumeesta. 
 
Tietoturva
Virtuaalisessa sosiaali- ja terveyspalvelukeskukesssa asiointi on turvallista. Lue lisää
Usein kysyttyä
 
Tietoa virtu.fi:stä