Siirry sisältöön. | Siirry navigointiin

Omat työkalut

Navigation

virtu.fi

Virtuaalinen sosiaali- ja terveyspalvelukeskus

Omat työkalutAsumiskulut koevapausajalta

Marraskuu 2009

KYSYMYS

Kunnassamme kirjoilla oleva vanki suorittaa vapausrangaistustaan vankilassa toisella paikkakunnalla. Hän pääsee valvottuun koevapauteen, opiskelee vankilapaikkakunnalla ja on vuokrannut sieltä asunnon. Hän hakee toimeentulotukena takuuvuokraa ja vuokraa. Kumpi kunta käsittelee hakemuksen, kotikunta vai asuinkunta? Asumiskulut syntyvät asuinkunnassa vankilapaikkakunnalla.

VASTAUS

Vapautuvan vangin kanssa työskentelyyn liittyy usein neuvottelua kahden kunnan välillä kustannusvastuun jakautumisesta. Tärkeätä on yhteistyö kotikunnan kanssa. Koevapaus on muutamia kuukausia (max 6 kk) kestävä jakso, jolloin vankia tuetaan itsenäisen elämisen alkuun vapaudessa, mutta valvottuna. Se ei vielä tarkoita pitkäaikaista ja vakiintunutta asumista vankilapaikkakunnalla, ja siksi kotikunnan tuki koevapausajalle lienee tarpeen. Toimeentulotuen käsittely voitaneen siirtää asuinkunnan vastuulle sitten, jos hän siirtyy ehdonalaiseen, vapautuu vankilasta ja mikäli edelleen toimeentulotukea tarvitsee. Koevapaudessa olevan asumista ja opiskelua tulisi suunnitelmallisesti tukea, joten yhteydenpito asiakkaaseen on toivottavaa.

Suosittelemme että kotikunta ottaa vastuun toimeentulotuen käsittelystä koevapauden ajaksi. Voitte halutessanne myöntää määräaikaisen vakuuden takuuvuokrana. Määräaikaisten vuokravakuuksien käyttö on näyttänyt lisääntyvän etenkin Etelä-Suomessa esim. 3-6 kk, jonka jälkeen asiakas joko itse huolehtii vakuuden tai hakee uudesta asuinkunnastaan. Kysymys on täydentävästä toimeentulotuesta ToTuL 7 c §:n mukaan. Laissa ei tarkempia säännöksiä ole, joten harkintavaltanne varaan tämä jäänee. Aiheesta löytyy yksi oikeustapaus: Turun HAO 24.6.2008 08/0508/2 - Toimeentulotuki - Takuuvuokra - Vuokravakuus – Vakuussitoumus - Diaarinumero: 01607/07/6101.

  • Vastauksen antoi erityissosiaalityöntekijä Kerttu Vesterinen / Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus
  • Vastaamiseen osallistuivat Eija Järvinen, Sirpa Luomaranta ja Keijo Mattila.
Tietoa virtu.fi:stä