Siirry sisältöön. | Siirry navigointiin

Omat työkalut

Navigation

Omat työkalutPääsivu uutiset Sosiaalityöntekijän hakeutuminen sosiaalihuollon ammattirekisteriin

Sosiaalityöntekijän hakeutuminen sosiaalihuollon ammattirekisteriin

Kaikkien sosiaalialalla työskentelevien sosiaalihuollon koulutuksen saaneiden tulee rekisteröityä ammattihenkilöiksi Valviran Terhikki-rekisteriin. Vuoden 2018 alusta alkaen ammattitehtävissä voi toimia vain rekisteröity ammattihenkilö. Rekisteröintivaatimus koskee sosiaalityöntekijöitä, sosionomeja ja geronomeja, jotka hakevat laillistuksen. Lähihoitajien, kodinhoitajien ja kehitysvammahoitajien tulee hakea nimikesuojaus. Tarkista omalta kohdaltasi vaadittavat asiakirjat ja rekisteröitymisohjeet Valviran sinulta.

Viralliset ohjeet: http://www.valvira.fi/sosiaalihuolto/sosiaalihuollon-ammattioikeudet/hakemusohjeet sekä ohjeistusta ja vinkkejä Facebookissa https://www.facebook.com/SosAmha2016/ tai #SosAmha tai @SosAmha.

Tässä 2008 valmistuneen sosiaalityöntekijän hakuprosessin tuloksena syntynyt step by step -ohjeistus:

1. Etsi tutkintotodistuksesi (todistus + opintosuoritusote) alkuperäiset kappaleet

2. Etsi passisi tai hanki virkatodistus

3. Selvitä lähin Maistraattisi (www.maistraatti.fi)

  a. Tarkista sen aukioloajat
  b. Tarkista sen toimenkuva, koska osalla Maistraateista ei asiakaspalvelua
  (Rovaniemellä Maistraatti väistötiloissa Lähteentiellä, muita asiakkaille avoimia Maistraatteja Lapissa Kittilässä ja Kemissä)

4. Käy alkuperäisten todistusten ja passin kanssa Maistraatissa todistuttamassa tutkintotodistusten sekä passin kopiot oikeiksi

  a. Voit varata käyntiajan (puhelimella, sähköpostilla tai sähköisesti) tai yrittää asiakaspalveluaikana onneasi jonotuksen suhteen (Rovaniemen maistraatissa pääsin itse suoraan asioimaan, aikaa meni kaikkinensa 15 minuuttia)
  b. Voit viedä mukanasi kopiot todistuksistasi, mutta tällöin samankaltaisuuden tarkistaminen vie käynnillä huomattavasti enemmän aikaa…
  c. Nopeammin homma hoituu, jos Maistraatti kopioi… maksaa ainakin Rovaniemellä 1€ mustavalkoinen kopiosivu ja 2€ värikopiosivu
  d. Lisäksi Maistraatti perii 4€/sivu oikeaksi todistetusta jäljennöksestä
  e. Maksaa voit käteisellä, kortilla tai laskulla
  f. Maistraatti ei ota kantaa, ovatko liitteet oikeita tai riittävätkö ne Valviralle. Ne asiat tulee sinun selvittää itse. Valvira pyytää tarvittaessa lisää liitteitä.
  g. Laita kuitti talteen

5. Täytä Valviran sivulla oleva lomake ja lähetä lomake sekä oikeaksi todistetut liitteet Valviraan

osoitteella:
  Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira
  PL 210
  00281 HELSINKI

6. Odottele noin 6 kk päätöstä ja laskua (100-200€), jotka tulevat logottomissa, erillisissä kirjeissä kotiosoitteeseen.

  a. Päätöksen mukana tulee valitusosoitus, säästä se vähintään laskun tuloon asti.

7. Muista vähentää kustannukset verotuksessa ammatinharjoittamiskuluina, mikäli työnantajasi ei maksa rekisteröitymistä.

8. Rekisteröityminen on oltava viimeistään 31.12.2017, joten hakemus on oltava Maistraatissa viimeistään 30.6.2017 paperisena tai sähköisesti.

9. Sähköinen hakemusvaihtoehto aukeaa syksyllä 2016.

  Vuoden 2014 loppuun mennessä oppilaitosten on tullut liittyä osaksi valtakunnallista Virta-tietovarantoa, jonne suoritettu tutkinto ja tieto siihen, mihin se antaa pätevyyden on tallennettu sähköisesti. Esimerkiksi Lapin Yliopistossa tallennuksia on tehty takautuvasti jo vuoteen 1979 saakka. Sähköisesti haettaessa Valvira käy hakemassa hakijan luvalla tutkinto- ja pätevyystiedot virkateitse. Jos tarvitset hakiessasi joitakin muita todistuksia, tulee ne todistuttaa oikeiksi Maistraatissa ja postittaa Valviraan hakemukseksi liitteeksi.

Eli kannattanee odottaa sähköisen hakemusvaihtoehdon avautumista!

Tietoa virtu.fi:stä