Siirry sisältöön. | Siirry navigointiin

Omat työkalut

Navigation

Omat työkalutPääsivu uutiset Sarjakuvalla rytmien kimppuun

Sarjakuvalla rytmien kimppuun

- Mie oon Marjatta, nainen parhaassa iässä. Mulla on kaksi aikuista lasta ja kaksi maailman ihaninta lastenlasta, oikeita mussukoita. Mul on niin paljon töissä näitä hommia ja harrastuksia, menoja ja ystäviä. Hoppua nakkaa… Huhhuh!  
 Team Rytmittömät

Mika, Janne, Marjatta ja Janita tulevat tutuiksi lappilaisille lukijoille lähikuukausien aikana Rytmittömät -sarjakuvissa. Hahmoissa on paljon tuttua...

- Rytmittömät -sarjakuvan porukalla on jokaisella omat probleemansa elämään kuuluvien rytmien kanssa, niin kuin meillä kaikilla: Marjatta painaa kiireissään menemään niin, että meinaa syöminen unohtua.  Jannella puolestaan ei ole kiire minnekään. Eikä kyllä Mikallakaan. Mikaa ei liikkuminen liiemmin liikuta hirvimettän ulkopuolella eikä Janitaa elämä netin ulkopuolella.  Näin kertoo Rytmittömät -sarjakuvan hahmoista suunnittelija Inkerelli Vieltojärvi Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskuksesta.

Elämä on täynnä rytmejä, ulkoisia ja sisäisiä kelloja, jotka säätelevät elämäämme.  Sisäistä kelloamme säätelee silmiin osuvan valon vaihtelu mutta kello saa myös elimistöltä palautetta unen, liikkumisen ja aterioitten rytmistä. Kun sisäinen kellomme on oikeassa ajassa ja rytmimme kohdallaan, voimme hyvin.

Kiireinen elämäntapa, kaupungistuminen, vuorotyön yleistyminen, ruutuajan lisääntyminen ja työttömyys uhkaavat luonnollisia rytmejämme. Kun luonnon aikamerkit tai elimistön rytmit puuttuvat, sisäisen kellon toiminta kärsii. Väärässä rytmissä eläminen kuluttaa ja rasittaa elimistöä, unenpuute aiheuttaa väsymyksen ja ärtyisyyden lisäksi häiriöitä elimistön puolustusjärjestelmän, hormonierityksen ja muistin toimintaan.

Rytmittömät -sarjakuva herättää ajattelemaan omia rytmejään mutta ei anna valmiita vastauksia, miten meidän tulisi elää.
- Eivätkä tarinatkaan ole valmiita, vaan jatkuvat lukijoiden oivalluksilla ja kertomuksilla. Lukijat pääsevät nettisivuilla kertomaan omia tarinoitaan ja tekemään käsikirjoituksia, paljastaa Inkerelli Vieltojärvi.

Sarjakuvan tekstit ovat Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskuksen ja Lapin taidetoimikunnan väen tuotantoa. Piirrokset ovat Sarjakuva-Finlandia-voittajan Petteri Tikkasen käsialaa.

Jos sarjakuva jää jossakin vaiheessa lukematta, siihen voi palata osoitteessa www.rytmittömät.fi ja kirjoittaa tarinoille jatkoa sekä osallistua aiheeseen liittyvään keskusteluun.

Rytmittömät -sarjakuva ilmestyy viikoittain paikallislehdissä ympäri Lappia.

Tietoa virtu.fi:stä