Siirry sisältöön. | Siirry navigointiin

Omat työkalut

Navigation

Omat työkalutPääsivu uutiset DigiNepsy-klinikka: Tarvitsemme kaikki digiä (Lapin Kansa 27.3.2020)

DigiNepsy-klinikka: Tarvitsemme kaikki digiä (Lapin Kansa 27.3.2020)

Koronapandemian takia käytännössä koko maassa opetus, kokoukset, neuvottelut, poliklinikkatyö tullaan järjestämään erilaisia digitaalisia kanavia ja työkaluja hyödyntäen. Ihmiset eivät liiku, valitettava tilanne yrityselämälle. Tieto, ajatukset ja ideat liikkuvat – verkon välityksellä.

Digitaalisia vaihtoehtoja hyödyntämällä säästetään aikaa, rahaa ja luontoa. Pitkien etäisyyksien maakunnassa digitaalisten vaihtoehtojen hyödyntäminen on perusteltua. Digitalisaatio mahdollistaa palvelutarjonnan saatavuuden alueille, joissa ei ole enää Kelan, TE-toimiston tai verohallinnon toimipistettä. Tarjoutuu uudenlaisia kohtaamisen kanavia ja välineitä, joista hyötyvät erityisesti liikuntarajoitteiset ja sosiaalisten tilanteiden pelosta kärsivät, esimerkiksi neuropsykiatrisia häiriöitä omaavat. Osallisuus – kansalaisuuden toteutuminen mahdollistuu, kääntöpuolena on digitaalisen kuilun syntyminen eri väestönryhmien välille.

Digi-osaamattomuus voi synnyttää uudenlaista syrjäytymistä. Koronaepidemian myötä on otettava jättidigiloikka, jotta myös erityisen tuen tarvitsijat pääsevät mukaan. Kolpeneen kuntayhtymän digiNepsy-klinikka -hanke on kehittämässä välineitä, joilla erityinen tuki olisi saavutettavampaa kaikkialla Lapissa.

Digitaalisten palveluiden kehittämistyössä saavutettavuus ja selkokielisyys ovat keskiössä. Uusimman lainsäädännön myötä edellytetään, että käytännössä kaikki verkkosivut ja mobiilisovellukset sekä sisällöt ovat sellaisia, että kuka tahansa voisi niitä käyttää ja ymmärtää sisällön.

Jotta digi-välineillä toteutettavat palvelut ovat oikeasti saavutettavia erityisen tuen tarvitsijoille, kehittämistoimenpiteiden kohderyhmänä tulee olla asiakkaiden lisäksi heidän lähipiirinsä ja kasvatus-, opetus- ja sote-alan ammattilaiset sekä TE-palvelujen asiantuntijat.

Tavoitteena on edistää sosiaalista osallisuutta ja hyödyntää digitalisaatiota, mahdollistaa tasa-arvoisesti neuropsykiatrisen kuntoutuksen perusosaamisen tarjoamisen kuntiin sekä jakaa oikea-aikaisesti tietoa ja tukea tarvitseville. Hanke suunnittelee ja toteuttaa digitaaliseen ympäristöön sähköisen palvelukokonaisuuden, josta löytyy olemassa olevia ja kehitteillä olevia hoito-, palvelu- ja kuntoutuspolkuja sekä –tahoja yhteystietoineen. Tarjolla on virtuaaliluentoja, opastusvideoita, valmentajapankki, chat-palvelu ja etäkonsultaatiotukea.

Jari Martikainen ja Maila Haltia

Kirjoittajat toimivat Kolpeneen tuki- ja osaamiskeskuksen Lapin digiNepsy-klinikka -hankkeessa.
Lapin Kansa 27.3.2020

Tietoa virtu.fi:stä