Siirry sisältöön. | Siirry navigointiin

Omat työkalut

Navigation

Omat työkalutPääsivu Hyvinvoinnin edistäminen Ikihyvä Lapissa Ikihyvä -ryhmät Lapissa

Ikihyvä -ryhmät Lapissa

Ikihyvä -ryhmistä tukea diabetesriskissä olevien elintapojen muutokseen

Mitä Ikihyvä –elintaparyhmäohjaus on?

  Ikihyvä –elintaparyhmäohjausmalli on Päijät-Hämeessä kehitetty systemaattinen hoitomuoto kohonneessa valtimotauti- ja tyypin 2 diabeteksen (T2D) riskissä oleville henkilöille. Ikihyvä -ryhmäohjauksen vaikuttavuudesta on saatu näyttö yhden ja kolmen vuoden seurantatutkimuksissa. Diabetesta ilmeni interventioryhmässä olleilla 42% vähemmän kuin verrokeilla.
  Ryhmäohjausmalli toimii interventiona elintapaohjausprosessissa. Prosessissa riskihenkilöt tunnistetaan T2D riskitestillä ja ohjataan Ikihyvä -ryhmiin, joissa elintapaohjaus toteutetaan Ikihyvä - ryhmänohjausmallilla ja toimintaa seurataan ja arvioidaan mm. yhtenäisesti sovitun kirjaamisen avulla. Ikihyvä -ryhmä kokoontuu vuoden aikana 8 kertaa harvenevin välein. Tapaamisissa korostuu motivointi elintapamuutoksiin ja ryhmäläisten voimaannuttaminen.
  Elintapaohjausprosessi luo systemaattisen toimintatavan valtimotautien ja diabeteksen ennaltaehkäisyyn alueen perusterveydenhuollossa.
  Mallia ovat olleet kehittämässä vuodesta 2002 KTL/THL, HY Palmenia, Päijät-Hämeen sairaanhoitopiiri ja alueen kunnat, LAMK ja UKK-instituutti. Ikihyvä -malli elintapaohjauksen toteuttamisessa on käytössä Päijät-Hämeen kaikkien kuntien perusterveydenhuollossa.

Ikihyvä -ryhmistä tukea elämäntapojen muutokseen vuodesta 2010 lähtien myös Lapissa

  Syksystä 2010 lähtien Lapissa on ollut n. 20 Ikihyvä -ryhmää. Ryhmiä on ollut Kemissä, Keminmaassa, Enontekiöllä, Pellossa, Torniossa, Kemijärvellä, Savukoskella, Ylitorniolla, Sodankylässä, Rovaniemellä, Posiolla ja Tervolassa.

Ikihyvä -ryhmänohjaajat Lapissa

  Ikihyvä -ryhmänohjaajina toimivat koulutuksen saaneet ammattilaiset. Koulutus koostuu kolmesta peruskoulutuspäivästä, ryhmän ohjauksesta ja ohjaajien osaamisen kehittymispäivästä.
  Lapin ensimmäiset Ikihyvä -ryhmänohjaajat valmistuivat toukokuussa 2011. Lapissa on 68 koulutettua Ikihyvä -ohjaajaa. Viimeisin Ikihyvä -ryhmänohjaajakoulutus oli Rovaniemellä toukokuussa 2013.
  Lapissa toimivat Ikihyvä -ryhmänohjaajat

Ryhmäohjaajille tukea ohjaustyöhön

  Ikihyvä -ryhmien ohjaajille järjestetään kerran tai kaksi kertaa vuodessa työkokouspäivä, jossa jaetaan kokemuksia ja saadaan toisilta ohjaajilta tukea ja intoa omaan ohjaustyöhön. Edellinen Ikihyvä ryhmien ohjaajien kehittymispäivä järjestettiin 28.5.2013.
Tietoa virtu.fi:stä