Siirry sisältöön. | Siirry navigointiin

Omat työkalut

Navigation

Omat työkalutPääsivu Hankkeet Perhekeskustoimintamalli Lappiin Kuntakierrokset kevät 2017 Kevään 2017 kuntakierros Lape-tiimin kuntakierroksen yhteenveto, kevät 2017

Lape-tiimin kuntakierroksen yhteenveto, kevät 2017

Perhekeskustoimintamalli Lappiin -hanke kiersi kaikki Lapin 21 kuntaa ajalla 4.4.–24.5.2017. Kuulolla olivat kuntien sote-, sivistys- ja varhaiskasvatuksen sekä järjestöjen ja seurakunnan osaajia. Keskustelun teemoina olivat mm. lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma ja sen tavoitteet, yhteistyö (kuntien, seurakuntien ja järjestöjen sekä sote-palvelujen, varhaiskasvatuksen ja sivistystoimen välinen yhteistyö), nuorisovaltuustojen ja -neuvostojen osallisuus sekä kuuleminen kunnallisessa päätöksentekoprosessissa.

Lisäksi saimme kunnilta palautetta lapsi- ja perhepalveluihin liittyen. Kunnissa toivottiin osaamisen vahvistamista mm. vanhemmuuden tukemiseen ja eropalveluihin liittyen. Maahanmuuttajien ja saamelaisten kulttuuri ja kieli sekä niihin liittyvä osaamien tulisi huomioida nykyistä vahvemmin palveluiden kehittämisessä. Sähköiset palvelut (etäkonsultaatiot/chat-palvelut) ja jalkautuvat erikoissairaanhoidon palvelut nähtiin mahdollisuutena. Toisaalta esille nostettiin huoli palvelujen keskittämisestä, ja osaajien rekrytointiin liittyvät haasteet tunnistettiin. Lisäksi kuntien välillä on erilaiset osaamisen rakenteet ja toimintakulttuurit liittyen yhteistyöhön järjestöjen ja seurakuntien kanssa. Pienissä kunnissa perustason palvelut koettiin laadukkaiksi ja tavoitettavuus on ketterää. Lapsiperheiden palveluiden vieminen lapsen luonnolliseen kasvuympäristöön koettiin hyvänä ideana, esimerkiksi Sallassa neuvolapalvelua saa päiväkodissa.

Lue koko yhteenveto »


Kevään 2017 kuntakierroksen aikataulu »

Kuntakierroksen Lape-esitys