Siirry sisältöön. | Siirry navigointiin

Omat työkalut

Navigation

Omat työkalutPääsivu Hankkeet Hyvinvointi hakusessa – riippuvuus riskinä Katso edelliset uutiset Itä-Lapissa

Katso edelliset uutiset Itä-Lapissa

Viimeinen vuosi hankkeessa on hyvässä vauhdissa ja kehittämistyö etenee hyvää vauhtia, josta kiitos kuntien toimijoille.

Hankkeessa aloitettiin lokakuussa 2014 toimintamallit jakoon vierailut alueiden kesken. Etelä-Lapin aluetyöryhmä kävi Itä-Lapin aluetyöryhmän vieraana 22.10. Vastavierailu Posiolle on suunniteltu 12.3.2015. Toiminnalla on tarkoitus jakaa alueilla kehitettyjä toimintamalleja yhteiseen käyttöön.

Kemijärvelle ja Sallaan on muokattu ja tiivistetty toimintaohje lääkkeellisen avokatkaisun toteuttamisesta, toimintamalli otetaan käyttöön kevään aikana. Toimintamallit on muokattu kuntien tarpeita vastaavaksi Rovaniemellä kehitetyn toimintamallin pohjalta. Yllä mainituissa kunnissa avokatkaisua on toteutettu jo vuosien ajan, mutta tarkempi kirjallinen toimintaohje on puuttunut. (12.1.2015 VL)

Keskustellaan palveluista Kemijärvellä

Tiistaina 17.6.2014 klo 14 alkaen kehitetään Kemijärven päihde- ja mielenterveyspalveluja Kulttuurikämpällä järjestettävässä keskustelukahvilassa. Keskustelukahvila on yksi tapa saada kuntalaisten ääni kuuluviin. Keskustelukahvilaan ovat tervetulleita kaikki, jotka ovat kiinnostuneita päihde- ja mielenterveyspalveluiden kehittämisestä. Jatkossa halukkaat voivat hakeutua kehittäjäasiakkaiksi, jotka perehdytetään toimintaan. Lisätietoa kehittäjäasiakastoiminnasta saa kahvilassa. Tilaisuuden järjestää Kemijärven kaupunki ja Hyvinvointi hakusessa –hanke. Ennen keskustelukahvilan alkua klo 12-14 Koillis-Lapin A-kilta ry, Varsitien 12 asukastupa ja Metsämiehentien avokuntoutusyksikkö esittelevät toimintaansa sekä myyvät tuotteitaan Kulttuurikeskuksen aulassa. Tuotto menee toiminnan tukemiseen. Lisätietoja saa Vuokko Lahtela Hyvinvointi hakusessa p. 040 653 9288 tai Riitta Hietala Kemijärven kaupunki p. 040 356 2772

Ennaltaehkäisevän päihdetyön tapahtuma Kemijärvellä

Lapin Nuorisoliiton Nuorten ART Takomo –hanke ja Kemijärven nuorisotoimi yhdessä lähihoitajaopiskelijoiden kanssa organisoi ja toteutti peruskoulun kahdeksasluokkalaisille tapahtuman. 14.3 olleen YOLO 2014- tapahtuman teemana oli ”elät vain kerran - ole tietoinen valinnoistasi”. Tapahtumassa nuorille annettiin tietoa päihteistä ja sosiaalisesta mediasta sekä niiden vaaroista. Tapahtumassa mukana asiantuntijoina olivat mm. sairaanhoitaja Kirsi Saari Perhe- ja mielenterveysklinikalta ja Tuula Lautala EHYT ry/ Napapiirin hengitysyhdistyksestä sekä alueen Hyvinvointi Hakusessa – hankkeen kehittäjätyöntekijä. (VL 4.4.2014)

Tapahtuman päätteeksi illalla oli disco ensin peruskoulun alakouluikäisille ja myöhemmin yläkouluikäisille. Discoon osallistui yli 100 eri ikäistä koululaista. (VL 4.4.2014)

Päihdelääkäri Solja Niemelän helmikuussa 2014 pitämä riippuvuuskoulutus sarja uusitaan nauhoitettuna.Kemijärvellä koulutustila on Elinkaaritalon kahvihuone (2.kerros)

Riippuvuusongelmat 13.5 klo 14.00-15.30

Päihderiippuvuus ja alkoholismi ajankohta ilmoitetaan myöhemmin

Lääkeriippuvuus ja huumeongelma ajankohta ilmoitetaan myöhemmin

Savukoskella tallennetut riippuvuusluennot esitetään Saukodin askarteluhuoneessa

Riippuvuusongelmat 5.5 klo 13-15

Päihderiippuvuus ja alkoholismi 6.5 klo 13-15

Lääkeriippuvuus ja huumeongelma 7.5 klo 13-15

Ilmoittautumiset sähköpostilla koulutusta edeltävän viikon perjantaihin mennessä kehittäjätyöntekijä Vuokko Lahtela etunimi.sukunimi@poskelappi.fi

Koulutuksen diat löytyvät hankesivuilta koulutusmateriaali-kohdasta.

Itä-Lapin aluetyöryhmä kokoontui Kemijärvellä 20.1.2014. Työryhmässä käsiteltiin kunnissa meneillään olevia kehittämisasioita. Hyvinvointi hakusessa hankkeen koulutukset jatkuvat helmikuussa ”Riippuvuusongelmat” koulutussarjalla. Koulutukset toteutetaan kolmena peräkkäisenä tiistaina. Kouluttajana toimii päihdepsykiatrian erikoislääkäri Solja Niemelä. Koulutukset on tarkoitettu kuntatoimijoille ja ilmoittautumiset alueen kehittäjätyöntekijälle koulutusta edeltävän viikon perjantaihin mennessä.

Kevään kehittäjäasiakasfoorumi kokoontuu Hotelli Kemijärvessä 29-30.1.2014. Foorumiin on ilmoittautunut nelisenkymmentä osallistujaa. Foorumin ohjelmaan kuuluvat mm. tutustumiset Toimintapäiviin ja ikäihmisten päivätoimintaan.  (VL 24.1.2014)

Avokuntoutusyksikön ja Virtu -palvelupisteen avajaiset Kemijärvellä

Marraskuun alussa vietettiin avokuntoutusyksikön avajaisia Kemijärvellä Metsämiehentie3:ssa. Samoihin tiloihin avattiin myös Virtu –palvelupiste.  Päivän aikana hoitoryhmä; mielenterveyshoitaja Päivi Koivumaa, lähihoitaja Marjaana Niemelä ja asumispalveluohjaaja Anu Aho sekä oppisopimusopiskelija Jaana Soppela saivat esitellä yksikkönsä toimintaa varsin runsaalle vierailijajoukolle. Talossa kävi paljon muun muassa kaupungin eri yksiköiden väkeä, sosiaalilautakunnan jäseniä sekä myös kuntalaisia.

Avokuntoutusyksikkö kuuluu Kemijärven kaupungin sosiaali- ja terveyspalveluihin ja on osa Perhe- ja mielenterveysklinikan palvelua.  Avokuntoutusyksikkö tarjoaa maksutonta mielenterveys- ja päihdekuntoutujille suunnattua monipuolista avokuntoutusta asiakkaan ja hänen läheisensä kanssa yhdessä tehdyn suunnitelman mukaisesti. Hyvinvointi  hakusessa -hanke on mukana kehittämässä avokuntoutusyksikön toimintaa.

Avokuntoutusyksikön toimintaan kuuluvat kotona asumista tukevat kotikäynnit, ryhmätoiminnot ja palveluohjaus. Ryhmätoiminta on säännöllistä, suunnitelmallista ja toiminnallista. Retket, liikunta eri muodoissa, askartelu, ruoanlaitto, leivonta sekä asukastupatoiminta kuuluvat yksikön toimintamuotoihin. Metsämiehentiellä säännölliset, avoimet, ohjatut ryhmät toimivat päivittäin. Koko toiminnassa korostuu luottamuksellisuus. Tarkempi ohjelma löytyy kaupungin verkkosivulta.  (25.11.2013 VL)

Kuulumisia Itä-Lapista

Kemijärvellä pidettiin 30.09.2013 Itä-Lapin ensimmäinen aluetyöryhmän kokous. Sallan edustus oli mukana videoyhteyden kautta. Kokouksessa valittiin puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja, jotka myös edustavat Itä-Lappia hankkeen ohjausryhmässä. Kokouksessa keskusteltiin kokemusasiantuntijoiden ottamisesta mukaan kehittämään kuntien päihde- ja mielenterveyspalveluja. Kehittäjätyöntekijä kertoi mitä kehittämistoiveita kuntatapaamisien yhteydessä on tullut esiin. Kuntien kehittämistarpeet liittyivät mm. palveluyhteistyön kehittämiseen ja toimintaohjeiden päivittämiseen. Itä-Lapin aluetyöryhmän jäsenet ovat  johtaja Pertti Virta (pj), päihdesairaanhoitaja Kirsi Saari, vs. osastonhoitaja Liisa Niemelä, apulaisosastonhoitaja Outi Huovinen. Sallasta johtava sosiaalityöntekijä/lastenvalvoja Riitta Kostamo (vpj), mielenterveyshoitaja Erja Konttaniemi, työllisyyskoordinaattori Aini Iivari. Pelkosenniemeltä sosiaalisihteeri/lastenvalvoja  Perttu Lång. Savukoskelta vastaava sairaanhoitaja Rauni Keskitalo sekä Pelkosenniemi-Savukoski  kuntayhtymästä johtava hoitaja Hanna Haapanen ja sairaanhoitaja Niina Leskisenoja. (VL 17.10.2013) 

Kaste-ohjelma

 
Tietoa virtu.fi:stä