Siirry sisältöön. | Siirry navigointiin

Omat työkalut

Navigation

Omat työkalutPääsivu Hankkeet Hyvinvointi hakusessa – riippuvuus riskinä Katso edelliset uutiset Etelä-Lapissa

Katso edelliset uutiset Etelä-Lapissa

Kesää kohti!

Posio

Aamutupa on kesällä avoinna to 11.6., to 25.6., to 6.8. ja to 20.8. Kellonaika on kaikkina päivinä sama 8.30-12.00. Paikkana on tuttu Pyrinnön Vapaa-aikatalo. Toiminnan sisältöä mietitään yhdessä asiakkaiden kanssa. Se voi olla esimerkiksi makkaranpaistoa ja onkimista.

Päihdepalvelupolkumallinnusta työstetään eteenpäin noin kerran kuukaudessa pidettävässä mallinnustyöryhmässä. Seuraavat kokoontumiset ovat 28.5 ja 16.6.

Aikuissosiaalityön tilannearvio –pilottia työstetään eteenpäin elämänpyörä-menetelmää käyttäen. Pilottia työstävät sosiaalityöntekijät ja hanketyöntekijä yhdessä.

Ranua

Puuhapäivä jatkaa Puuhapirtin tiloissa kesän ja syksyn ajan joka tiistai klo 8.30-12.30 (kuun 3. tiistai klo 8-12). Puuhapäivä jatkuu kunnan toimintana hanketyöntekijän jäädessä pois toukokuun lopussa.

Ranuan päihdepalvelupolkumallinnus on valmistunut. Uutinen aiheesta ja linkki mallinnukseen: http://www.sosiaalikollega.fi/mallit/uutiset/ranuan-kunnan-paihdepolkumallinnus-julkaistu-5-2015

Oikein aurinkoista ja lämmintä kesää kaikille!

(MJ 25.5.15)

Kevät on täällä!

Kevät on saapunut Etelä-Lappiin. Posion Aamutuvalla on kokoonnuttu joka torstaiaamu klo 8.30–12. Olemme tehneet kävijöiden toiveruokia, jutelleet maailman menosta, pelanneet sisäcurlingia ja meillä on käynyt vierailijoita. Suunnitteilla on vastavierailu, johon sisältyy levyraati. Rovaniemen päivätoiminnasta on tulossa vieraita Aamutuvalle käymään 23.4.2015. Aiomme retkeillä makkaraa paistamaan ainakin 28.5., sään salliessa jo aiemminkin. Hanketyöntekijä on viimeisen kerran mukana Aamutuvalla 28.5.2015. (Helatorstaina 14.5.2015 Aamutupa on kiinni.)

Posiolla myös jatketaan päihdepalvelupolkumallinnuksen tekemistä. Kokoontumisia on suunnilleen kolmen viikon välein. Kokoontumisissa mietitään asiakkaan polkua kunnan päihdepalveluissa. Aikuissosiaalityön tilannearviomalli -pilotti on liikahtamassa eteenpäin. Sen tekemiseen osallistuvat kunnan sosiaalitoimi ja hanketyöntekijä.

Ranuan Puuhapäivänä tiistaisin klo 8.30–12.30 (joka kuun kolmas tiistai klo 8-12) olemme vierailleet kirjastossa, laittaneet ruokaa, leiponeet ja pelailleet lautapelejä. Siinä sivussa on selattu lehtiä ja puitu maailman tapahtumia. Rovaniemen päivätoiminnasta on tulossa vieraita Puuhapäivään 28.4.2015. Makkaranpaistoretkelle lähdemme 12.5.2015. Hanketyöntekijä on Puuhapäivässä mukana viimeisin kerran 26.5.2015.

Ranuan päihdepalvelupolkumallinnus on valmis ja se on matkalla sosiaali- ja terveyslautakuntaan hyväksyttäväksi.

(MJ)

Kevät keikkuen tulevi – kevään kuulumisia Etelä-Lapista
Etelä-Lapissa Ranualla tammikuussa 2015 käynnistynyt päihteetön päivätoiminta sai asiakkaiden ideoimana nimekseen Puuhapäivä ja toiminta on saavuttanut mukavasti kävijöitä. Toimintaa jatketaan ainakin toukokuulle 2015 saakka hankkeen tuella. Kevään aikana mietitään toiminnan vakiinnuttamisen edellytyksiä kunnassa. Moniammatillisesti työstetty ”Päihteettömyyteen tukeminen Ranuan kunnassa” -päihdepalvelupolkumallinnus alkaa olla loppusuoralla ja tavoitteena on saada mallinnus valmiiksi kevään aikana. Mallinnuksessa ovat olleet mukana sosiaalityön, mielenterveystoimen ja terveydenhuollon työntekijät sekä kokemusasiantuntija.

Posiolla päihdepalvelupolkumallinnustyöskentely on aloitettu tammikuussa 2015 ja työ on alussa. Tämän lisäksi Posiolla kehitetään kevään aikana aikuissosiaalityöhön tilannearviointimallia. Aamutupa-toiminta jatkuu ainakin toukokuun 2015 loppuun saakka ja kevään aikana pohditaan, millä edellytyksillä toimintaa voitaisiin kunnassa jatkaa hankkeen päätyttyä.

Kevät tuo muutoksia työntekijärintamalla. Allekirjoittanut kehittäjätyöntekijä lopettaa työt hankkeessa 13.3.2015 ja siirtyy Posion kunnan palvelukseen hoitamaan johtavan sosiaalityöntekijän tehtäviä. Etelä-Lapin alueen kehittäjätyöntekijänä jatkaa Maria Jeminen. Lämmin kiitos kaikille toimijoille ja hienoa on ollut tehdä yhteistyötä kanssanne. Haikein mielin jätän hanketyöt, mutta kehittämisen kipinä jatkuu tietenkin myös tulevassa työssä. (LL 10.3.2015)

Hei! Olen helmikuun 2015 alusta ollut hankkeessa mukana ja jatkan Etelä-Lapin kehittäjätyöntekijänä. Jatkan Ranualla Puuhapäivän ja Posiolla Aamutuvan vetäjien työparina toukokuun -15 loppuun asti. Suunnittelemme keväälle päivätoiminnan osallistujien kanssa retkipäivää ja muuta ulkoilutoimintaa voidaksemme nauttia mahdollisesti näyttäytyvästä kevätauringosta. Saattelen Ranuan päihdepalvelupolkumallinnuksen valmiiksi asti, Posion osalta olen päihdepalvelupolkumallinnuksessa mukana tarvittaessa. Odotan innolla kaikkea kevään toimintaa! Maria Jeminen (MJ 11.3.2015)

Päihteetön päivätoiminta aloittaa Ranualla
Päihteetön päivätoiminta aloittaa Ranualla 15.1.2015 klo 8.30–12.30, jolloin kokoonnutaan Infopoliksen tiloissa (osoitteessa Pappilantie 9). Toiminta jatkuu sittemmin tiistaiaamupäivisin 20.1. alkaen Puuhapirtin tiloissa (Pappilantie 8) samaan kellonaikaan. Toiminta on avointa kaikille, jotka tarvitsevat tukea päihteettömään arkeen. Ensimmäisellä kokoontumiskerralla kuullaan mm. kokemusasiantuntijan puheenvuoro sekä ideoidaan toiminnalle sisältöjä sekä nimi yhdessä kävijöiden ja ohjaajien kanssa. (14.1.2015 LL)

Päihteetön päivätoiminta Aamutupa Posiolla jatkaa toimintaa
Päihteetön päivätoiminta Aamutupa on ollut joulutauolla. Joulujuhlaa vietettiin 18.12., jolloin keiteltiin riisipuuroa ja luumusoppaa sekä paistettiin joulutorttuja. Joulumuori oli muistanut kävijöitä pienellä paketilla. Aamutupa -toiminta käynnistyy joulutauon jälkeen torstaina 22.1.15 klo 8-12 vapaa-aikatalo Pyrinnöllä. Ohjelmistossa alkutalvelle on ainakin syyskauden aikana hyviksi koettuja toimintoja, toiveena kävijöillä on ollut myös nuotioretki laavulle. (14.1.2015 LL)

Etelä-Lapin aluetyöryhmä kokoontui
Etelä-Lapin aluetyöryhmä kokoontui 9.9.2014. Aluetyöryhmän kokoonpanoon on tulossa muutoksia. Aluetyöryhmän puheenjohtaja sosiaalityöntekijä Viivi Heikkilä jää virkavapaalle 10.10.14 alkaen ja hänen tilalleen aluetyöryhmään ja aluetyöryhmän puheenjohtajaksi nimettiin sosiaalityöntekijä Virpi Piira Ranualta. Etelä-Lapin aluetyöryhmä vierailee Kemijärvellä 22.10.14 Itä-Lapin aluetyöryhmän vieraana. (LL 24.9.2014)

Päihdepalvelupolkumallinnus etenee Ranualla
Päihdetiimi on kokoontunut syksyn aikana kuukausittain mallinnuksen äärelle. Mallinnuksen työnimenä on nyt ”Päihteettömyyteen tukeminen Ranuan kunnassa”. Päihdetiimin kokouksissa on ollut mukana myös kehittäjäasiakas vahvistamassa ja tuomassa asiakasnäkökulmaa päihdepalvelujen kehittämiseen ja mallinnukseen. Päihdetiimi kokoontui viimeksi 31.10.14 mallintamaan avohuollon päihdepalveluja ja samalla pohdittiin avopalvelujen kehittämistarpeita Ranualla. (LL 14.11.2014)

Monenlaista toimintaa Aamutuvalla Posiolla
Aamutupa – toiminta on lähtenyt käyntiin mukavasti Posiolla. Kävijämäärät ovat vaihdelleet 3-10 kävijää/kerta. Päihteettömälle päivätoiminnalle on suunniteltu sisältöjä ja mielekästä tekemistä yhdessä Aamutuvan kävijöiden ja ohjaajien kanssa. Aamutuvalla on mm. laitettu yhdessä ruokaa, tietovisailtu, pelattu bingoa, askarreltu vanhoista kirjoista korttitelineitä, pelattu sisäcurlingia ja boccia -peliä. Tämän lisäksi Aamutuvalla on ollut mahdollisuus osallistua korva-akupunktioryhmään ja mittauttaa verenpaine. Toiminnallisten juttujen lisäksi aamutuvalla on aina päivän aluksi ”aamuporinat”, jolloin vapaata seurustelua ja keskustelua. Toiminnassa on mukana myös kehittäjäasiakas ja vertainen. (LL 14.11.2014)

Ranualla mallinnetaan päihdepalvelupolkua

Ranuan päihdetiimi kokoontui kesätauon jälkeen 25.8. mallintamaan päihdepalvelupolkua Process Guide – ohjelmalla, johon teknistä opastusta antoi suunnittelija Maria Martin Poskesta. Päihdetiimi aloitti mallinnuksen ehkäisevän työn sisältöjen, rakenteiden ja toimijoiden kuvaamisesta. (LL 4.9.2014)

Aamutupa aloittaa toimintansa Posiolla

Matalan kynnyksen päihteetön kohtaamispaikka Aamutupa aloittaa toimintansa vapaa-aikatalo Pyrinnön kerhohuoneella torstaina 18.9.14 klo 9-12. Toiminnan toteuttavat yhteistyössä Posion kunta/hyvinvointipalvelut ja Hyvinvointi hakusessa – riippuvuus riskinä – hanke. Yhteistyössä mukana Posion seurakunta. Lue lisää. (LL 4.9.2014)

Kehittäjäasiakastoiminta on alkamassa Ranua – Posio – alueella

Ranualla ja Posiolla on kehittäjäasiakkaita haettu kuluneen kevään aikana ilmoitustauluilla olevilla ilmoituksilla sekä laatimalla lehtijuttu Kuriiri-lehteen. Kehittäjäasiakkaita kaivataan suunnittelemaan ja  kehittämään palveluja yhteistyössä viranomaisverkoston kanssa.  Tavoitteena on toteuttaa kehittäjäasiakkaille valmennusjakso tulevan syksyn aikana. Toiminnasta kiinnostuneet voivat olla yhteydessä alueen kehittäjätyöntekijä Lea Lahtelaan.  (LL 19.6.2014)

Päihdeteema mukana Koillismaan ikäihmisten liikuntatapahtumassa Posiolla

Posiolla järjestettiin 30.5.2014 Koillismaan kuntien ikäihmisten yhteinen liikuntatapahtuma.  Mukana oli ikäihmisiä Posiolta, Taivalkoskelta ja Kuusamosta.  Päivän ohjelmaan sisältyi mm. erilaisia liikuntamuotoja, pihapelejä, kehonkoostumusmittausta, yhteislaulua harmonikan säestyksellä. Alueella oli myös päihdeinfo – piste, jossa jaettiin esitteitä ja tietoa teemaan ” ikääntyminen ja päihteet” liittyen.  Liikuntatapahtuma on vuosittain järjestettävä alueellinen tapahtuma, jonka järjestäjinä ovat Koillismaan kuntien liikuntatoimet. Mukana järjestelyissä olivat nyt myös Posion ehkäisevän päihdetyön työryhmä ja Hyvinvointi hakusessa – hanke. Päihdeteema oli mukana tapahtumassa nyt ensimmäisen kerran.(LL 4.6.2014)

Posiolla laaditaan ehkäisevän päihdetyön vuosikelloa

Posiolla moniammatillinen terveyskasvatuksen ja ehkäisevän päihdetyön työryhmä kokoaa ehkäisevän päihdetyön tapahtumista vuosikelloa. Vuosikelloon merkitään vuoden aikana toteutettavat terveyskasvatuksen ja ehkäisevän päihdetyön tapahtumat.  Vuosikello toimii myös suunnittelun apuvälineenä, jotta ehkäisevän päihdetyön teema toteutuisi läpi vuoden eri tapahtumissa.(LL 22.5.2014)

Terve Taikamaa – päivä Posiolla

Posiolla pidettiin 15.5.2014 Terve Taikamaa – päivä. Teemapäivä oli suunnattu ikäihmisille. Päivän teemana oli ikäihmisten arjen turvallisuus ja päihteet.  Päivään sisältyi alustuksia sekä keskustelua päihteistä, kotitapaturmista sekä yleisestä turvallisuudesta.  Mukana teemapäivässä oli myös kokemusasiantuntija, joka kertoi oman tarinansa päihdetoipumisesta.(LL 22.5.2014)

 

Posiolla ”Virturepusta eväitä” – pilotti on päättynyt 31.12.13. Virtureppu koettiin helppokäyttöisenä ja käyttökelpoisena avun mahdollistajana erityisesti silloin kun pitkät välimatkat ovat esteenä tuen saamiselle.

Posiolla on muodostettu moniammatillinen työryhmä laatimaan toimintamallia kuntouttavassa työtoiminnassa ja palkkatukityössä olevien asiakkaiden tukemiseen tilanteessa, jossa tukityö/työtoiminta keskeytyy asiakkaan päihteidenkäytön vuoksi.  Pilotissa ”Kuka ottaa kopin?” on tavoitteena moniammatillisen yhteistyön lisääminen eri ammattiryhmien välillä, jotta asiakaan palvelupolku ei katkea ja asiakas pääsee tarkoituksenmukaisen palvelun piiriin. Työryhmään kuuluvat sosiaalityöntekijä, työterveyshoitaja, kuntouttavan työtoiminnan suunnittelija ja työpajan esimies sekä kehittäjätyöntekijä koordinoijana. Työryhmä on kokoontunut 2 kertaa ja seuraava kokous on 27.2.14.

Ranualla päihdetiimi työstää ”katkaisusta kuntoutukseen” – päihteistä eroon haluavan asiakkaan palvelupolkumallia sosiaalitoimen, mielenterveystoimiston ja terveyskeskuksen yhteistyönä. Parhaillaan jokainen taho aukikirjoittaa omaa työprosessiaan palvelutarpeen arvioinnista kuntoutuksen toteutukseen. Tavoitteena on laatia selkeät toimintaohjeet asiakkaille ja työntekijöille. Seuraava kokoontuminen on 13.3.14.

Molemmissa kunnissa sekä Ranualla että Posiolla suunnitellaan kokeiltavaksi päihteetöntä päivätoimintaa. ”Soppaa, saippuaa ja mielekästä tekemistä” – tyyppisellä päivätoiminnalla edistettäisiin päihteiden ongelmakäyttäjien päihteettömyyttä, kuntoutumista ja osallisuutta. Parhaillaan etsitään toimivia tiloja päivätoimintaan. Suunnittelu etenee, kun tilat löytyvät. (LL 12.2.2014).

Hankkeen kehittäjätyöntekijänä Etelä-Lapin alueella on aloittanut Lea Lahtela 1.8.2013. Kuluneen syksyn aikana kehittäjätyöntekijä on kartoittanut yhdessä kuntatoimijoiden kanssa alueen päihdepalvelujen kehittämistarpeita, joita voidaan viedä hankkeen tuella eteenpäin. Kehittämisen painopisteet on linjattu kuntien päihde- ja mielenterveystyön strategiassa.

Aluetyöryhmän järjestäytyminen

Etelä-Lapin (Posio-Ranua) aluetyöryhmä on järjestäytynyt ja pitänyt ensimmäisen kokoontumisen Posiolla 4.10.2013. Aluetyöryhmään on nimetty Ranualta sosiaalityöntekijä Viivi Heikkilä, lähihoitaja Elina Kuruaho ja työterveyshoitaja Sirpa Illikainen sekä Posiolta vs. hoitotyön vastaava Arja Mourujärvi, vs. vanhustyön vastaava Elina Ruokamo, johtava kriisi- ja perhetyöntekijä Salme Vaarala, työterveyshoitaja Riitta Leiviskä sekä sosiaalityöntekijä Liisa Kalliainen. Aluetyöryhmän puheenjohtajaksi valittiin Viivi Heikkinen ja varapuheenjohtajaksi Salme Vaarala. Työryhmän sihteerinä toimii kehittäjätyöntekijä Lea Lahtela. Aluetyöryhmä kokoontuu seuraavan kerran 10.12.2013. Aluetyöryhmässä todettiin, että molemmissa kunnissa on tärkeää vahvistaa moniammatillista päihdetyötä peruspalveluissa sosiaali- ja terveydenhuollossa sekä selkiinnyttää päihteistä eroon haluavan asiakkaan/potilaan palvelupolkua ”katkaisusta kuntoutukseen”. Tärkeää on myös lisätä työntekijöiden päihdeosaamista esim. koulutuksen avulla. Posiolla kehittämispilotiksi esitettiin lisäksi hyvinvointiaiheisten teemapäivien järjestäminen yhteistyössä kunnan ja paikallisten järjestöjen sekä ehkäisevän päihdetyön järjestön Ehyt ry:n kanssa.

Toteutunutta toimintaa

Ranualla on muodostettu moniammatillinen työryhmä, päihdetiimi. Päihdetiimi kokoontui 31.10. ensimmäisen kerran Ranuan terveyskeskuksessa. Työryhmässä on edustus sosiaalityöstä, mielenterveystoimistosta, työterveyshuollosta sekä terveyskeskuksen vastaanotosta sekä vuodeosastolta. Päihdetiimin tavoitteena on laatia ja mallintaa ”katkaisusta kuntoutukseen” – päihteistä irti haluavan asiakkaan/potilaan palvelupolku -toimintamallia. Päihdetiimi toimii myös muun päihdetyön kehittämisen työryhmänä. Posiolla on aloitettu kehittämispilotti ”Virturepusta eväitä” – kokeilua teknisen välineen mahdollisuuksista auttamisen arjessa. Pilotissa kokeillaan kuvapuhelinta yhteydenpidon välineenä asiakkaan ja työntekijän välillä avokuntoutuksessa. (LL 14.11.2013).

Kaste-ohjelma

 
Tietoa virtu.fi:stä