Siirry sisältöön. | Siirry navigointiin

Omat työkalut

Navigation

virtu.fi

Virtuaalinen sosiaali- ja terveyspalvelukeskus

Omat työkalutPääsivu Asiakasneuvonta Usein kysyttyä Onko mahdollista saada toimeentulotukea opiskelun aikana?

Onko mahdollista saada toimeentulotukea opiskelun aikana?

Opiskelijan ensisijainen toimeentulojärjestelmä on opintotukilain mukainen opintotuki, joka on tarkoitettu kattamaan opiskeluaikaiset opinto- ja elinkustannukset. Opintotuki koostuu opintorahasta, asumislisästä ja valtion takaamasta opintolainasta. Opiskelijan tulee aina hakea opintolainan takaus. Opintolaina huomioidaan tuloksi, vaikka opintolainan takausta ei ole haettu ohjauksesta huolimatta. Laina huomioidaan tuloksi myös kesäajalle. Opintolainan takauspäätös (kielteinenkin) tulee esittää toimeentulotukihakemuksen liitteenä.
Jos opinnot viivästyvät tai opintotukikuukaudet on käytetty tai opiskelija ei saa opintolainaa, opiskelijaa ohjataan hakemaan yleistä asumistukea ja tekemään ilta- tai viikonlopputyötä. Opiskelija voi myös hakea toimeentulotukea, tällöin perusosaa voidaan alentaa 20 – 40 %, koska hakijalla ei ole oikeutta opintoetuuksiin. Toimeentulotukihakemuksessa on esitettävä muiden liitteiden lisäksi opintotukipäätös, opintosuoritusote ja henkilökohtainen opintosuunnitelma. Mikäli opiskelija ei saa opintolainaa, tulee hakemuksen liitteenä toimittaa myös selvitys luottovelkojen määrästä.  Luottotiedot voi tarkistaa maksutta kerran vuodessa Suomen Asiakastieto Oy:stä (www.asiakastieto.fi, os. Työpajankatu 10 A, 00581 Helsinki) Opintolainan korot eivät ole toimeentulotuessa huomioitavia menoja (KHO 5.5.2006/1041). Ohjataan hakijaa selvittämään Kelalta oikeus korkoavustukseen opintolainan korkoihin. Opintolainan lyhennykset eivät ole toimeentulotuessa huomioitavia menoja.

Vanhemmat eivät ole toimeentulotuesta annetun lain mukaan elatusvelvollisia täysi-ikäisiin lapsiinsa nähden. Jos opiskelija kuitenkin saa tosiasiassa vanhemmiltaan varoja tai muuta elatusta, tämä otetaan huomioon opiskelijan toimeentulotuen tarvetta harkittaessa.

Vastaus päivitetty 18.2.2010

Usein Kysyttyä - sivulle

Tietoa virtu.fi:stä