Siirry sisältöön. | Siirry navigointiin

Omat työkalut

Navigation

virtu.fi

Virtuaalinen sosiaali- ja terveyspalvelukeskus

Omat työkalutSidekalvon tulehdus

PUNAINEN SILMÄ

Syyt

Silmän tai silmien punoitus on varsin yleinen oire, jonka taustalla voi olla lukuisia syitä. Itse punoitus on seurausta verisuonten laajentumisesta tai verenvuodosta. Silmän valkoista osaa suojaavan sidekalvon punoitus on yleisin oire, jonka syykin on usein melko ilmeinen. Pelkkä sidekalvon punoitus ilman ärsytystä tai kipua on monelle tuttua valvomisen, pitkään jatkuneen lähityön tai alkoholin käytön jälkeen, tai silmien kuivumisen vuoksi. Sidekalvon punoituksen voi myös aiheuttaa viruksen tai bakteerin aiheuttama sidekalvon tulehdus, silmään joutunut rikka, joka ärsyttää sidekalvoa, allergia, ultraviolettivalo tai kemiallinen ärsytys. Tulehdukseen liittyy usein silmän kutinaa, vetistystä, kirvelyä tai roskantunnetta, ja silmä voi rähmiä. Tulehdus voi olla tois- tai molemminpuolinen. Allerginen sidekalvotulehdus on yleensä helposti tunnistettavissa, jos se liittyy selvästi esimerkiksi siitepölyaikaan tai tiettyjen eläinten läheisyydessä oleskeluun.

Toisenlainen punoitus liittyy sidekalvon alaiseen verenvuotoon (sugillaatio), jossa yleensä itsestään ja joskus ponnistelun, silmän hieromisen tai varsin olemattomankin vamman seurauksena sidekalvon alle valuu verta. Silmässä on tällöin nähtävissä kirkkaanpunainen alue, joka kattaa osittain tai kokonaan silmän valkuaisen alueen.

Jos verinen alue silmässä liittyy voimakkaampaan silmään osuneeseen iskuun, se voi olla merkki syvemmästä vauriosta.
Silmän punoitus voi johtua myös silmän kovakalvoon (valkoiseen osaan) tai sarveiskalvoon (kirkas osa) liittyvästä sairaudesta. Yleisimpiä ovat sarveiskalvon, kovakalvon, ja värikalvon tulehdukset. Punoitus on tällöin yleensä runsaimmillaan sarveiskalvon ympärillä, ja silmässä on särkyä, ja se on valonarka. Näkökyky voi myös heikentyä.

Itsehoito

Silloin, kun silmän punoituksen syy on ilmeinen (valvomisen, lähityön, lyhytaikaisen ärsytyksen tai alkoholin käytön aiheuttama), ei välttämättä tarvita hoitoa. Punoitusta voi vähentää apteekista saatavilla sidekalvon verisuonia supistavilla tipoilla, joita voi käyttää muutaman päivän ajan. Näitä tippoja ei kuitenkaan tule käyttää, jos punoituksen syynä on silmien kuivuminen.
Ilmeisen allergisen sidekalvotulehduksen oireita voi hoitaa apteekista ilman reseptiäkin saatavilla antihistamiinilääkkeillä.
Sidekalvon alainen verenvuoto (sugillaatio) ei vaadi hoitoa, kun sen syntyyn ei liity silmään kohdistunutta vammaa, eikä silmä ole arka. Vuoto häviää itsestään muutamassa viikossa.

Milloin hoitoon

Punoittava silmä edellyttää muissa kuin edellä kuvatuissa selvissä valvomisen, lyhytaikaisen ärsytyksen tai alkoholinkäytön aiheuttamissa tapauksissa aina lääkärin tutkimusta syyn selvittämiseksi. Jos silmässä samalla näkö äkillisesti heikkenee, hoitoon on hakeuduttava välittömästi.


Tietoturva
Virtuaalisessa sosiaali- ja terveyspalvelukeskukesssa asiointi on turvallista. Lue lisää
Usein kysyttyä
 
Tietoa virtu.fi:stä