Siirry sisältöön. | Siirry navigointiin

Omat työkalut

Navigation

virtu.fi

Virtuaalinen sosiaali- ja terveyspalvelukeskus

Omat työkalut



Keliakia

Keliakia on sairaus, jossa vehnän, ohran ja rukiin sisältämä valkuaisaine, gluteeni, aiheuttaa ohutsuolen limakalvolla tulehduksen ja suolinukan vaurion. Tällöin ravintoaineiden imeytyminen häiriintyy. Keliakian tarkkaa syntymekanismia ei vielä tunneta, mutta sen puhkeamiseen tarvitaan tietty perinnöllinen alttius ja gluteeni. Lisäksi taudin puhkeamiseen vaikuttaa mahdollisesti vielä jokin muu tekijä, jota ei vielä tunneta. Keliakia voi alkaa missä iässä tahansa, lapsena, työikäisenä tai vasta myöhemmällä iällä. Nykyisin suurin osa keliaakikoista diagnosoidaan aikuisiässä.<br /><br />Keliakian ja ihokeliakian ainoa hoito on elinikäinen ruokavalio. Keliakiaruokavalio sisältää gluteenittomia elintarvikkeita, erittäin vähän gluteenia sisältäviä elintarvikkeita sekä ns. gluteenitonta kauraa eli kauraa. Tavoitteena on ensisijaisesti korjata ohutsuolen limakalvovaurio ja estää välittömien, elämää haittaavien oireiden ilmaantuminen (vatsaoireet, ihottuma, huono ravitsemustila, painon lasku, alhainen hemoglobiini-arvo).<br /><br />Keliakiaan liittyvät oireet ovat monenlaisia ja hyvin yksilöllisiä. Tyypillisiä oireita ovat erilaiset suolistovaivat, kuten vatsakipu, ripuli ja löysät ulosteet, vatsan turvotus, suoliston kouristukset ja ilmavaivat. Oireita voivat olla myös pahoinvointi, ruokahaluttomuus ja oksentelu sekä anemia ja väsymys.<br /><br />Keliaakikot voivat halutessaan käyttää kauraa ruokavaliossaan. Kaura saattaa aiheuttaa osalle keliaakikoista oireita. Tämä ei kuitenkaan johdu todennäköisesti siitä, että kaura aiheuttaisi suolinukkavauriota. Pitkään sairastaneilla kauran käyttö on hyvä aloittaa vähitellen ja pieninä annoksina. Päivittäiselle käytölle ei ole ylärajaa. &#160;Keliaakikon on turvallista käyttää ns. puhdaskauratuotteita, joiden kaura on viljelty ja käsitelty siten, ettei siihen ole sekoittunut missään tuotantoprosessin vaiheessa vehnää, ohraa ja/tai ruista. Keliaakikot voivat myös käyttää sellaisia kauratuotteita, joiden valmistajat takaavat tuotteidensa soveltuvuuden keliaakikoille.<br /><br />Terveellisen gluteenittoman ruokavalion perusta ovat gluteenittomat täysjyväviljavalmisteet sekä kasvikset, marjat ja hedelmät. Ne kuuluvat jokaiselle aterialle. Lisäksi ruokavalio sisältää kohtuudella vähärasvaisia tai rasvattomia maitovalmisteita, kalaa sekä vähärasvaista lihaa sekä kasvirasvaa. Lisätietoja gluteiinittomasta ruokavaliosta saa esim. Keliakialiiton internetsivuilta.<br /><br />Keliakia todetaan ohutsuolesta mahantähystyksellä otettavasta koepalasta, josta todetaan tulehdus ja suolinukan madaltuminen. Ihokeliakiassa koepala otetaan terveeltä iholta. &#160;Keliakiaa ja ihokeliakiaa voidaan alustavasti etsiä myös verestä mitattavien vasta-aineiden avulla.<br /><br /><br />

Tietoturva
Virtuaalisessa sosiaali- ja terveyspalvelukeskukesssa asiointi on turvallista. Lue lisää
Usein kysyttyä
 
Tietoa virtu.fi:stä