Siirry sisältöön. | Siirry navigointiin

Omat työkalut

Navigation

virtu.fi

Virtuaalinen sosiaali- ja terveyspalvelukeskus

Omat työkalutVirtsatulehdus

Munuaisten- ja virtsaelinten sairaudet
Kysymys:

Minulla on ollut virtsavaivaa. Koko ajan tarve virtsata. Mistä voisi johtua?


Vastaus:

Jatkuva virtsaamisen tarve voi olla virtsatietulehduksen oire. Virtsatietulehdukset tulisi hoitaa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Virtsatietulehdusoireiden alkuvaiheessa voi kokeilla C-vitamiinilisää ja riittävää nesteytystä, sekä esimerkiksi karpalo- tai puolukkamarjojen käyttöä oireiden lievittämiseen. Mikäli jatkuvaan virtsaamisen tarpeeseen liittyy alaselkä- tai alavatsakipuja tai verivirtsaisuutta, kovaa kipua tai kirvelyä virtsatessa, taikka kuumetta, tulee ottaa yhteyttä lääkäriin lääkityksen saamiseksi. Myös pitkittynyt, jatkuva virtsaamisen tarve tulee selvittää lääkärin vastaanotolla.

Mikäli oireenne jatkuvat eikä kotihoito auta, voitte varata aikaa lääkärille.


Kysymys:

Voiko virtsatieinfektiossa olla oireena pelkkä tihentynyt virtsaamistarve? Olen 19-vuotias nainen, ja oireena on se, että koko ajan tuntuu siltä että on pissahätä, mutta kun käy virtsaamassa, sitä ei tule kerralla kuin ihan vähän. Mitään kirvelyä/polttelua ei ole virtsatessa. Miten nopeasti antibiootit yleensä alkavat vaikuttaa kyseisessä vaivassa?


Vastaus:

Kiitos kysymyksestäsi. Virtsatietulehdus syntyy, kun tulehdusta aiheuttava bakteeri pääsee virtsateihin tai munuaisiin. Virtsatietulehdusta on kahdenlaista; alempien virtsateiden eli virtsarakon ja virtsaputken tulehdusta, sekä ylempien virtsateiden eli munuaisaltaan tai munuaisen tulehdusta.

Alempien virtsateiden tulehduksen oireita ovat tihentynyt virtsaamisen tarve ja kirvely virtsatessa. On kuitenkin hyvä muistaa, että sukupuolitaudit ja muut gynekologiset tulehdukset aiheuttavat samantapaisia oireita. Kerroit, että sinulla on ollut pelkästään tihentynyttä virtsaamistarvetta joka voi olla merkki siis alempien virtsateiden tulehduksesta.

Ylempien virtsateiden tulehdukset ovat salakavalampia, sillä virtsaamisvaivoja ei aina tule. Oireina saattavat olla kuume ja kylki- tai selkäkivut.

Jos terve nainen saa äkillisen alempien virtsateiden tulehduksen, ei tarkempia laboratoriotutkimuksia tarvita, vaan lääkäri voi määrätä antibioottihoidon pelkästään oireiden perusteella. Lääkekuurin pituus vaihtelee kolmesta viiteen vuorokautta. Kaikissa muissa virtsatietulehdusepäilyissä otetaan virtsan bakteeriviljely, jolla tulehdus saadaan varmistettua ja bakteerin antibioottiherkkyys tarkistettua. Näiden kokeiden jälkeen lääke valitaan yksilöllisesti. Ylempien virtsateiden tulehdukset hoidetaan ensisijaisesti kymmenen vuorokauden kuurilla.

Kehottaisin nyt sinua syömään aloitetun lääkekuurin loppuun ja jos oireita edelleenkin on niin sitten uusi yhteys lääkäriin.


Kysymys:

Olen 20-vuotias nainen. Onko virtsatietulehduksen yhteydessä ilmenevä verenvuoto virtsatessa normaalia? Mistä se mahtaa johtua?


Vastaus:

Virtsatieinfektion yhteydessä voi joskus olla hieman verta virtsatessa. Veri liittyy tulehdukseen, ärtyneeseen virtsateiden limakalvoon, josta irtoaa punasoluja. Kun virtsatieinfektio hoidetaan, kyseinen oirekin väistyy.
 
Tietoturva
Virtuaalisessa sosiaali- ja terveyspalvelukeskukesssa asiointi on turvallista. Lue lisää
Usein kysyttyä