Siirry sisältöön. | Siirry navigointiin

Omat työkalut

Navigation

virtu.fi

Virtuaalinen sosiaali- ja terveyspalvelukeskus

Omat työkalutKlamydia

Kysymys:

Mitkä ovat klamydian oireet?


Vastaus:

Klamydiainfektio on usein oireeton. Naisilla saattaa olla lisääntynyttä valkovuotoa, ylimääräistä veristä vuotoa tai kirvelyä virtsatessa. Klamydia voi aiheuttaa munasarjatulehduksen, johon saattaa liittyä korkea kuume ja jopa märkäpesäkkeet lantiossa. Miehillä oireina on useimmiten kirvely virtsatessa ja erite siittimessä.


Kysymys:

Miten klamydia todetaan ja mikä on sen hoito?


Vastaus:

Klamydia on luotettavasti todettavissa näytteestä, joka otetaan yleensä virtsasta tai kohdunkaulan kanavasta tai molemmista. Tauti hoidetaan antibiootein. Terveyskeskuksessa hoito on maksuton.


Kysymys:

Mitä jälkiseurauksia klamydia voi aiheuttaa?


Vastaus:

Hoitamaton klamydia voi aiheuttaa miehille lisäkivestulehduksen ja naisille sisäsynnytintulehduksen ja sen seurauksena munatorviperäisen lapsettomuuden ja altistaa kohdunulkoiselle raskaudelle. Klamydian aiheuttama lapsettomuus todetaan useimmissa tapauksissa kuitenkin vasta 5–10 vuoden kuluttua sairastamisesta. Erityisesti toistuvat klamydiatulehdukset moninkertaistavat jälkiseurausten esiintymistä. Klamydia on usein myös reaktiivisen niveltulehduksen laukaisija.


Kysymys:

Miten klamydiaa hoidetaan? Pitääkö kumppanikin hoitaa?


Vastaus:

Klamydia hoidetaan joko kerta-annosantibiootilla tai kymmenen päivän antibioottikuurilla. Kerta-annoslääkitys on syytä ottaa runsaan veden kanssa, ja usein siihen liittyy vatsavaivoja lääkkeen ottopäivän kuluessa. Jos pitempi antibioottikuuri on katsottu aiheelliseksi, esimerkiksi voimakkaiden oireiden vuoksi, on tärkeää syödä koko kuuri loppuun, vaikka oireet helpottaisivatkin. Kerta-annoslääkityksestä huolimatta tauti ei suinkaan heti parane, vaan potilas on vielä tartuttava. Selibaatti on suotavaa viikon ajan kertalääkityksestä tai koko antibioottikuurin ajan tartuttamisen estämiseksi, ja kondomin käyttöä suositellaan jälkitarkastukseen asti. Klamydian tutkimus ja hoito ovat potilaalle maksuttomia kunnallisissa hoitopaikoissa.

Klamydian paraneminen on syytä varmistaa uudella klamydianäytteellä yleensä neljän viikon kuluttua lääkityksen loppumisesta. Samalla käydään vielä läpi mahdolliset muiden kumppanien hoitoonohjauksen ongelmat. Jos vakituisella seksikumppanilla on todettu klamydiatartunta, molemmat tulee hoitaa samanaikaisesti riippumatta toisen laboratoriovastauksesta. Koska klamydia on usein pitkiäkin aikoja oireeton, on seksikumppaneiden informoiminen mahdollisesta tartunnasta tarpeellinen jopa puoli vuotta taaksepäin. Nykyaikana tiedetään ainakin toisen kännykkänumero, vaikka muita henkilötietoja ei olisikaan tiedossa, joten partnereiden tavoittaminen onnistuu vaikka tekstiviestillä.


Kysymys:

Onko klamydiatesti luotettava?


Vastaus:

Klamydiatestin tulos on luotettava, jos se on ohjeen mukaan otettu (2 tuntia virtsaamatta, ei alapesua ja näyte alkuvirtsasta) ja kun kontrollinäyte on negatiivinen on infektiokin silloin hoitunut. Se ei voi jäädä piileskelemään elimistöön ja iskeä uudestaan hoidon jälkeen ellei uutta tartuntaa ole saanut. Klamydia voi olla myös oireeton, mutta tyypillistä oireilulle on se, että kun oireita tulee ne eivät tule ja mene, vaan paremminkin hankaloituvat päivä päivältä hoitamattomina. Tarvittaessa voi ottaa yhteyttä terveyskeskukseen oireiden jatkoselvittelyjä varten.


Kysymys:

Kuinka kauan aikaa on kuluttava tartunnasta jotta klamydia voidaan todeta virtsanäytteestä?Vastaus:

Tartunnasta olisi hyvä olla kaksi viikkoa niin klamydia voidaan todeta virtsasta.


Kysymys:

Miten klamydia tarttuu?


Vastaus:

Klamydia tarttuu suojaamattoman seksin välityksellä, myös suuseksissä. Klamydian aiheuttaa solunsisäinen Chlamydia trachomatis- bakteeri. Tartunta on usein oireeton tai vähäoireinen etenkin naisilla. Tyypillisinä oireina voi esiintyä virtsakirvelyä, alavatsakipua, miehillä harmahtavaa vuotoa virtsaputken suulta, naisilla vuotohäiriöitä tai lisääntynyttä valkovuotoa. Klamydiatartunta voidaan todeta ensivirtsanäytteestä ja hoitaa tehokkaasti antibiooteilla.


Kysymys:

Millaisin kokein seksitaudit testataan? Mitkä verikokein, mitkä muilla tavoin?


Vastaus:

Seksitaudeista HIV, hepatiitti ja kuppa testataan verikokeella. Virtsanäytteestä voidaan selvittää klamydia. Paikallinen näyte, ns. tikkunäyte otetaan kun epäillään tippuria, herpestä, kondyloomaa eli visvasyylää ja trikomonastulehdusta. Tarvittaessa voit lukea lisää eri seksitaudeista ja niiden testaamisesta esimerkiksi netin kautta Väestöliiton sivuilta.


Kysymys:

Epäilen, että minulla on klamydia. Mihin voin ottaa yhteyttä?


Vastaus:

Jos epäilet klamydiaa, ota yhteys oman paikkakuntasi terveyskeskukseen, omaan terveydenhoitajaan tai ehkäisyneuvolaan.
 
Tietoturva
Virtuaalisessa sosiaali- ja terveyspalvelukeskukesssa asiointi on turvallista. Lue lisää
Usein kysyttyä
 
Tietoa virtu.fi:stä